PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στη Νέα Υόρκη ο Κυρ. Μητσοτάκης


Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνουν με νόημα ότι στόχος είναι η προβολή μιας «νέας εικόνας» της Ελλάδας, με «αυτοπεποίθηση στην καρδιά της Ευρώπης».

Δίνοντας το στίγμα του ταξιδιού, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει:

  • Πρώτον, να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας).
  • Δεύτερον, να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων, μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.
  • Τρίτον, να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια, με την οποία θα συζητήσει – μεταξύ άλλων – την πρόταση για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Ο πρωθυπουργός θα δείξει μια χώρα, η οποία έχει άποψη για τα μεγάλα ζητήματα για όλη την ανθρωπότητα. Θα μιλήσει για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, πολύ σημαντικούς για όλον τον κόσμο» είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά τη Δευτέρα, όταν και απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα. Την Παρασκευή, επίσης, θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ). Μια ημέρα νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, αλλά και τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και Αντώνη Διαματάρη.

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται και οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ποιους θα συναντήσει

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες μεγάλων χωρών, κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες και στελέχη της ομογένειας.

«Η Ελλάδα, μετά τη διπλή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και του λαϊκισμού, δεν περιορίζεται πλέον σε ρόλο παρατηρητή ούτε ζητάει ειδικές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα παραχωρήσεις» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, αλλά και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη.

Παράλληλα, θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον πρόεδρο του Κοσόβου, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, τον πρωθυπουργό της Ινδίας, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment