PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στη Μέρκελ το τελευταίο τηλεφώνημα του Ομπάμα


Ξέρουμε ότι οι κινήσεις συμβολισμού έχουν μεγάλη σημασία για τον απερχόμενο πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Στην τελευταία του περιοδεία εκτός ΗΠΑ επέλεξε το Βερολίνο να είναι η τελευταία πρωτεύουσα που επισκέπτεται στην Ευρώπη, κι έτσι πριν από λίγες ώρες το τελευταίο επίσημο τηλεφώνημα που έκανε ως Αμερικανός πρόεδρος από το οβάλ γραφείο ήταν προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σίγουρα η επιλογή αυτή ήταν στοχευόμενη, δεν έγινε τυχαία, γιατί μπορεί η σχέση Ομπάμα-Μέρκελ να μην ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά», αλλά σφυρηλατήθηκε μέσα από πολλές δυσκολίες που τελικά οδήγησαν σε μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο ηγετών, στην εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γερμανία και κατ’ επέκταση την Ευρώπη.

Ένα τηλεφώνημα με νόημα

Στο τηλεφώνημά του ο Ομπάμα ευχαρίστησε τη Μέρκελ και τον σύζυγό της για αυτά τα οκτώ χρόνια φιλίας και συνεργασίας, ιδιαίτερα ευχαρίστησε τη Γερμανίδα καγκελάριο για το δυνατό, θαρραλέο και στιβαρό τρόπο ηγεσίας της και συμφώνησαν ότι η στενή συνεργασία Ουάσιγκτον και Βερολίνου είναι απαραίτητο συνεκτικό στοιχείο για ένα ισχυρό υπερατλαντικό δεσμό αλλά και για την υπεράσπιση κοινών αξιών.

Τα παραπάνω θα μπορούσε κανείς να τα ερμηνεύσει και ως αιχμή προς τον Ντόναλντ Τραμπ και τα όσα έχει πει για την ίδια τη Μέρκελ, την πολιτική της στο προσφυγικό, αλλά και για το ΝΑΤΟ.

Σήμερα πάντως είναι η ημέρα του Τραμπ και όλοι στο Βερολίνο περιμένουν με αγωνία την ομιλία του που είναι και η πιο σημαντική στιγμή της αποψινής τελετής, αφού σε αυτή θα διαφανούν οι προθέσεις του νέου αμερικανού προέδρου για τη αλλαγή που οραματίζεται και που φοβίζει τους πάντες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment