PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στη δίνη του καύσωνα Γαλλία, Ισπανία


Η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών ενδέχεται να καταγραφεί σήμερα στη Γαλλία, καθώς το κύμα καύσωνα εξακολουθεί να σαρώνει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Οι υψηλότερες για μήνα Ιούνιο θερμοκρασίες έχουν επίσης καταγραφεί σε Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία, ενώ στην Ισπανία οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις χειρότερες πυρκαγιές, που έχει ζήσει η Καταλονία, εδώ και 20 χρόνια.

Στη Γαλλία έχουν ξυπνήσει μνήμες από τον καύσωνα του 2003, που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς. Το ρεκόρ εκείνης της χρονιάς ήταν οι 44,1 βαθμοί Κελσίου. Εκτιμάται ότι σήμερα μπορεί να σπάσει. Τα σχολεία έχουν κλείσει, τα νοσοκομεία είναι σε επιφυλακή και οι δημόσιες υπηρεσίες προσφέρουν κλιματιζόμενους χώρους, ενώ υπάρχουν συστάσεις ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Κόκκινος συναγερός έχει σημάνει σε τέσσερις επαρχίες του Νότου, ενώ για την υπόλοιπη χώρα ισχύει πορτοκαλί συναγερμός (το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο επαγρύπνησης).

Στην Ισπανία, όπου ο υδράργυρος επίσης υπερβαίνει σήμερα τους 40 βαθμούς Κελσίου, είχαμε το πρώτο καταγεγραμμένο επισήμως θύμα του καύσωνα. Πρόκειται για έναν 17χρονο, ο οποίος πέθανε από θερμοπληξία σε χωριό της Ανδαλουσίας.

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, ο νεαρός άνδρας ζαλίστηκε και βούτηξε στην πισίνα του χώρου όπου εργαζόταν, αλλά όταν βγήκε από το νερό είχε σπασμούς και διακομίσθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Στην Καταλονία εκατοντάδες πυροσβέστες με τη βοήθεια εναέριων μέσων παλεύουν ακόμη να σβήσουν την πυρκαγιά, που ξέσπασε προχθές και χαρακτηρίστηκε «ακραίας επικινδυνότητας». Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό Τόρε ντελ Εσπανιόλ και έχει ήδη κατακαύσει ελαιώνες και αμπελώνες χιλιάδων στρεμμάτων.

Ευθύνεται η κλιματική αλλαγή; 

Το να συνδέσεις ένα μεμονωμένο ακραίο φαινόμενο με την υπερθέρμανση είναι περίπλοκη υπόθεση. Ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν από τα τέλη του 19ου αιώνα αποκαλύπτουν ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί κατά έναν βαθμό σε σχέση με τη βιομηχανική εποχή.

Γερμανικό κλιματολογικό ινστιτούτο υποστηρίζει επίσης ότι τα πέντε πιο θερμά καλοκαίρια όλων των εποχών στην Ευρώπη από το 1500 είναι όλα μέσα στον 21ο αιώνα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment