PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στην τελική ευθεία για το Κυπριακό


Στο Μοντ-Πελεράν της Ελβετίας άρχισαν οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εν μέσω προχωρημένων διαβουλεύσεων στο Κυπριακό. Μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν στον διάλογο των δύο πλευρών. Αμφίβολη είναι η διάθεση της Άγκυρας για έναν τελικό τερματισμό της κρίσης.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα διαρκέσουν έως τις 11 Νοεμβρίου και θα δώσουν έμφαση στο εδαφικό και σε άλλα αλληλένδετα ζητήματα.

«Θέλουμε μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές και χαμένους», έλεγε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, επισημαίνοντας ως κεντρικό στόχο την επανένωση της χώρας και την απαλλαγή της από τα στρατεύματα.

«Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα που δεν έχει την πολυτέλεια να είναι διαμοιρασμένη», σημείωνε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας επίσης ότι η λύση στο Κυπριακό θα ήταν και η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

«Η συνάντηση της Ελβετίας δεν είναι το τέλος της διαδρομής», έλεγε από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τονίζοντας ότι κατά τις διαβουλεύσεις στην Ελβετία δεν αναμένεται απόφαση: «κύρια επιδίωξη είναι να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προόδου».

«Η Κύπρος μπορεί να επανενωθεί», σημείωνε χαρακτηριστικά, μιλώντας για πολύ ισχυρή διεθνή υποστήριξη στις συνομιλίες. Ως ειδοποιό διαφορά από την περίοδο του σχεδίου Ανάν, υπογράμμιζε το γεγονός ότι το υπό διαμόρφωση αποτέλεσμα συνιστά αποκλειστικά προϊόν διαπραγμάτευσης μόνο μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Μια σειρά μελετών έχει καταδείξει ότι μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα ήταν σε θέση να αυξήσει το κυπριακό ΑΕΠ από 20 δις το 2012 σε σχεδόν 45 δις το 2035. Αντίστοιχα, μεσοσταθμικά σε μακροπρόθεσμη βάση, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα ανερχόταν σε 4,5% αντί για 1,5% χωρίς λύση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment