PeristeriNews.gr
Κοινωνία

ΣτΕ: Νέα πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου


Τα ηνία του Συμβουλίου της Επικρατειας αναλαμβάνει η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με απόφαση  του υπουργικού συμβουλίου.

Είναι η πρώτη φορά που τη θέση προέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου αναλαμβάνει γυναίκα.

Η κ. Σακελλαροπούλου θα παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι το 2023.

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, η νέα πρόεδρος του ΣτΕ δήλωσε:

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το ανώτατο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός ρόλος του, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά, για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε.

Η  Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρτ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα  δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του).

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα κ.λπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει Δίκαιο του περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του ΣτΕ είναι ο Δημήτρης Σκαλτούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο ΣτΕ το πολεοδομικό σχέδιο των πυρόπληκτων περιοχών

Peristeri News

ΕΟΦ: Ανακαλείται συμπλήρωμα διατροφής για μη εγκεκριμένο συστατικό

Peristeri News

Περιστέρι: Τους ρώτησαν τι ομάδα είναι, τους χτύπησαν και τους λήστεψαν

Peristeri News

Leave a Comment