PeristeriNews.gr
Media

ΣτΕ: Απερρίφθησαν οι αιτήσεις των 4 καναλιών


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών Αντένα, Άλφα, Σκάι και Σταρ που ζητούσαν να παγώσει προσωρινά η προκήρυξη του επίμαχου διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 τηλεοπτικών αδειών.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με τις υπ΄ αριθμ. 12- 15/2017 αποφάσεις της απέρριψαν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι κύριες αιτήσεις (προσφυγές) που έχουν καταθέσει οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί.

Προηγουμένως, τα μέλη της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου άκουσαν τα νομικά επιχειρήματα τόσο των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου, όσο και των συνηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών. Στη διαδικασία παρών ήταν και παρατηρητής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν να παγώσει προσωρινά η υπ’ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση επτά αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια. Το τίμημα θα καταβληθεί σε δέκα ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος αυτών των αδειών θα είναι δεκαετής, από την ημερομηνία της έκδοσης καθεμίας από αυτές.

Οι δικηγόροι των καναλιών υποστηρίζουν ότι τόσο η προκήρυξη, όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας, έρχονται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Παράλληλα, οι δικηγόροι των καναλιών τόνισαν ότι δεν διασφαλίζονται η χρηματοοικονομική επάρκεια και η φερεγγυότητα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση της δημοπρασίας από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που δεν έχουν τα οικονομικά εχέγγυα και αποσκοπούν απλώς στη νόθευση των όρων του διαγωνισμού.

Τέλος, οι συνήγοροι των καναλιών επισήμαναν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε επτά και έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ την Τετάρτη

Peristeri News

Η Μαρία Αντωνιάδου πάλι πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ

Peristeri News

Η Ελλάδα έχει 599 ραδιόφωνα

Peristeri News

Leave a Comment