PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στενότεροι δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας


Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο στην Ουάσινγκτον, μαζί με τη διακήρυξη της βούλησης των δύο ηγετών να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών και την υπογραφή σειράς φιλόδοξων συμβολαίων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο στην Ουάσινγκτον, μαζί με τη διακήρυξη της βούλησης των δύο ηγετών να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών και την υπογραφή σειράς φιλόδοξων συμβολαίων.

“Η Κίνα αναγνωρίζει αλλά και σέβεται την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι διαφορετικές εθνικές συνθήκες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε ο Χου Τζιντάο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

“Η Κίνα είναι μία αναπτυσσόμενη χώρα με γιγάντιο πληθυσμό και επίσης μία αναπτυσσόμενη χώρα που διέρχεται μία φάση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων”, πρόσθεσε παραδεχόμενος, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ότι “υπάρχουν πολλά να γίνουν στην Κίνα” στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεσμευόμενος για τη βελτίωση της κατάστασης.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι υπήρξε πολύ σαφής μεταφέροντας στον Χου Τζιντάο τις αμερικανικές θέσεις “για την οικουμενικότητα ορισμένων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι”.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούxο, ο Μπαράκ Oμπάμα μίλησε στον κινέζο πρόεδρο για την υπόθεση του φυλακισμένου διαφωνούντα και βραβευμένου με το Νομπέλ Ειρήνης Λιου Σιαομπό, του οποίου ζητεί την απελευθέρωση.

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης την πραγματοποίηση “διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και τον Δαλάι Λάμα για την επίλυση των διαφορών, διαφυλάσσοντας την θρησκευτική ταυτότητα του θιβετιανού λαού”, τη στιγμή που εκατοντάδες Θιβετιανοί διαδήλωναν έξω από τον λευκό Οίκο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συναντά τον Χου Τζιντάο για όγδοη φορά σε διάστημα δύο ετών και συμμετείχε μαζί του σε συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες θα αφήσουν πίσω τους τις διαφορές του παρελθόντος και θα απαλλαγούν από τα “παλιά στερεότυπα”.

Ο Χου Τζιντάο υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση, θα αντιμετωπίσει σε βάση ισοτιμίας τις αμερικανικές επιχειρήσεις και χαιρέτισε το “πολλά υποσχόμενο μέλλον” στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την υπογραφή με την Κίνα σειράς συμβολαίων ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ τους και την παραγγελία 200 αεροπλάνων Boeing συνολικής αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκπληρώνοντας την επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να δει τους Αμερικανούς να επωφελούνται περισσότερο από την θεαματική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκρυψε τα σημεία διαφωνίας, όπως η υποτίμηση του γιουάν, ζητώντας μία “επανεκτίμηση”. Χαιρέτισε, ωστόσο, “την αυξανόμενη ευελιξία στο θέμα των ισοτιμιών” και τη διάθεση του Πεκίνου να αντιμετωπίσει το θέμα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης από κοινού στα σημεία συμφωνίας, ειδικότερα ως προς τα θέματα των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Ο κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια τελετής το πρωί στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έχουν περισσότερη ευημερία και ασφάλεια εάν συνεργασθούν. Ο κινέζος πρόεδρος απάντησε ότι η διμερής συνεργασία πρέπει να βασισθεί στον αμοιβαίο σεβασμό και τον εκατέρωθεν σεβασμό της αναπτυξιακής πορείας της κάθε χώρας.

Κατά τη διάρκεια της πρόποσης στο επίσημο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ, ο Χου Τζιντάο δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ενέχουν σήμερα περισσότερες προκλήσεις και ευθύνες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment