PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Στα σχολεία από αύριο οι μαθητές Γυμνασίου, Α’ και Β’ Λυκείου


Τα σχολεία υποδέχονται αύριο τους μαθητές του γυμνασίου και της Α’ και Β’ λυκείου με αυστηρά μέτρα για τις αποστάσεις και την απολύμανση, αλλά και με υποχρέωση των μαθητών να φροντίσουν τα βιβλία τους ώστε να τα χρησιμοποιήσουν και την επόμενη χρονιά.

Η προσοχή όλων βεβαίως έχει στραφεί στην δυνατότητα απευθείας  μετάδοσης των μαθημάτων, η οποία έχει πυροδοτήσει την εντονότατη αντίδραση των ομοσπονδιών της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι θα γίνει κανονικά, αλλά με πλήρη προστασία προσωπικών δεδομένων.

Γυμνάσια και λύκεια θα κάνουν μαθήματα μέχρι τις 12 Ιουνίου. Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων, ενώ οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αρχίζουν 15 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτοι στα σχολεία από την περασμένη Δευτέρα, 11 Μαΐου, επέστρεψαν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, με το υπουργείο να κρίνει ικανοποιητική την προσέλευση και την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Απευθείας μετάδοση μαθήματος

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ), αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απευθείας μετάδοση της διδασκαλίας, επικαλούμενες τη σημασία προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, με το υπουργείο να τονίζει ότι είναι νόμιμος ο σκοπός της εν λόγω ρύθμισης.

Το υπουργείο Παιδείας ωστόσο επιμένει ότι θα γίνει κανονικά και υπογραμμίζει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών που μένουν στο σπίτι στην εκπαίδευση,  με προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Όπως διευκρινίζεται σε υπουργική απόφαση που εξεδόθη χθες θα μεταδίδεται μόνο η παράδοση του μαθήματος και όχι τυχόν εξέταση μαθητών. Σε περίπτωση που αποφασιστεί μετάδοση και εικόνας η κάμερα θα εστιάζει μόνο στον εκπαιδευτικό και τον πίνακα και όχι στους μαθητές.

Οι μαθητές θα κρατήσουν τα βιβλία τους και για τη νέα χρονιά

Όπως έχει γίνει γνωστό οι μαθητές του γυμνασίου και της Α’ και Β’ λυκείου θα πρέπει να διατηρήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά.

Επαναλειτουργία Ενισχυτικής Διδασκαλίας

Έως και την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα συνεχιστούν τα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα γυμνάσια. Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με ευθύνη των Υπεύθυνων Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΥΣΚΑΕ), με αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος όπου απαιτείται, χωρίς αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του κάθε εκπαιδευτικού σύμφωνα με τη σύμβασή του, και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι κανόνες

Όπως ίσχυσε για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, έτσι και για τους μαθητές των γυμνασίων και της Α’ και Β’ λυκείου η επιστροφή στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας.

– Είσοδος και έξοδος από τον χώρο του σχολείου

Για να περιοριστεί ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές θα πηγαίνουν απ’ ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

 – Δεκαπέντε μαθητές ανά αίθουσα, με ανοικτά παράθυρα

Πλέον, μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε (15) και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο. Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

   – Χωριστά στα διαλείμματα

Το διάλειμμα του σχολείου θα είναι διαφορετικό. Οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα, προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων. Η εικόνα των μαθητών που ξεχύνονται στο προαύλιο αποτελεί παρελθόν, αφού προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά και επιπλέον, κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.   Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

-Αντισηπτικά, προαιρετική η χρήση μάσκας

Σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός στα σχολεία από αύριο, ενώ τα σχολεία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά. Ήδη, σε κάθε σχολείο γίνεται σχολαστικός καθαρισμός, ενώ καθαρίστριες θα βρίσκονται στο χώρο του σχολείου και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.  Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών.

 

Πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στη φυλακή ο Ιρακινός που μαχαίρωσε την 22χρονη στην Ερμού

Peristeri News

Τροχαίο δυστύχημα με αυτοκίνητο στο Σκαραμαγκά

Peristeri News

Πόσο κοστίζει φέτος το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Peristeri News

Leave a Comment