PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Στα λευκά η χώρα


Σε ποιες περιοχές είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες…

Σε «λευκό κλοιό» βρίσκεται από το πρωί το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Το κύμα ψύχους αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημερώνει πως οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ακόμη και σε περιοχές με υψόμετρο 200 μέτρα, με αποτέλεσμα τις επόμενες ώρες να χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Από νωρίς σήμερα το πρωί οι βόρειες περιοχές της Αττικής ντύθηκαν στα λευκά, ενώ τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα κυρίως στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά του νομού. Η εξασθένιση των φαινομένων θα ξεκινήσει σταδιακά από την Πέμπτη.

Οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική και νότια) θα ενταθούν περαιτέρω και θα συνεχιστούν και αύριο, ενώ από την Πέμπτη σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν περαιτέρω και αύριο θα φθάσουν τοπικά τα 10 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο, κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα, και ο παγετός θα είναι ισχυρός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από -20 έως -10 βαθμούς).

Πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Λόγω της χιονόπτωσης απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε πολλές περιοχές της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Ειδικότερα για την Αττική μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μαλακάσας, Μαρκόπουλου – Ωρωπού, Καλάμου – Ωρωπού, Καπανδριτίου, Αφιδνών και Ιπποκράτειου Πολιτείας.

Στην Κορινθία και συγκεκριμένα από Κιάτο και Ξυλόκαστρο προς Γκούρα, Φενεό, Τρίκαλα και σε όλη την ορεινή δυτική Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μόνο με αλυσίδες διεξάγεται, επίσης, η κυκλοφορία σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και συγκεκριμένα σε Γορτυνία, Μαντινεία και ορεινή Κυνουρία, καθώς και στην εθνική οδό Τρίπολης – Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ στο Λεβίδι από ακινητοποιημένη νταλίκα που δεν είχε αλυσίδες, έχουν εγκλωβιστεί πολλά αυτοκίνητα.

Από την Τρίπολη προς τη Σπάρτη, τα αυτοκίνητα άρχισαν να κινούνται με πολύ χαμηλή ταχύτητα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος έχουν σημειωθεί τροχαία ατυχήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, από το 14ο χιλιόμετρο στο ύψος της Μανθυρέας, λόγω έντονης χιονόπτωσης, ενώ αρκετά αυτοκίνητα έχουν σταματήσει στην άκρη του δρόμου.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, αν και σε ορισμένα σημεία τού δρόμου στην Αρκαδία η κίνηση γίνεται με δυσχέρεια και με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Σε λευκό κλοιό η Πελοπόννησος – Αποκλεισμένα χωριά στην Αρκαδία

Χιονίζει ακατάπαυστα από το πρωί στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Μέσα στην Τρίπολη το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα, ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην πόλη, και κυρίως σε δρόμους με μικρή κίνηση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας ανέφερε ότι είναι αποκλεισμένα πολλά χωριά στην επαρχία Γορτυνίας, στην περιοχή του Φαλάνθου και του Βαλτετσίου, ενώ το ρεύμα έχει διακοπεί σε αρκετά χωριά του Φαλάνθου.

Ο κ. Γιαννακούρας ανέφερε ότι νταλίκες που δεν είχαν μαζί τους αλυσίδες έχουν δημιουργήσει πρόβλημα εκτός από το Λεβίδι και στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Μεγαλόπολης στο ύψος του Καλογερικού και είπε ότι έχει δώσει εντολή να αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας σε όσους κινούνται χωρίς αλυσίδες.

Επίσης, με εντολή του αντιπεριφερειάχει έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τη Βυτίνα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλους τους φορείς που εμπλέκονται επιχειρησιακά, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment