PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στα άκρα οι σχέσεις Πεκίνου – Ουάσινγκτον


Η δήλωση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν δεσμεύεται από την πολιτική της αναγνώρισης «μίας και μόνης Κίνας», μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με την πρόεδρο της Ταϊβάν, ανέβασε επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν δεσμεύεται απαραίτητα από την πολιτική της «Μίας Κίνας», την οποία ακολουθούν οι ΗΠΑ εδώ και τέσσερις δεκαετίες, εκτός αν κάτι τέτοιο συνοδευθεί από μία συμφωνία, πιθανόν εμπορικού χαρακτήρα, με τους Κινέζους.

Το Πεκίνο απάντησε οργισμένα, με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας να εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» και κομματική εφημερίδα του ΚΚ Κίνας να χαρακτηρίζει τον νέο Αμερικανό πρόεδρο «αδαή σαν παιδί».

Ειδικοί αναφέρουν ότι η χρήση της Ταϊβάν για να επιτευχθούν εμπορικοί σκοποί έναντι της Κίνας έχει δημιουργήσει εκνευρισμό και στην Ταϊπέι.

Προ δύο εβδομάδων, ο κ. Τραμπ επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ταϊβάν (η οποία επισήμως ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας) Τσάι Ινγκ-γουέν, στο πλαίσιο των επαφών του με ξένους ηγέτες μετά την εκλογή του.

Η Ταϊβάν διατηρούσε μέχρι το 1971 τη θέση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως διάδοχος της εθνικιστικής Κίνας του Τσανγκ Κάι Σεκ, η οποία ηττήθηκε στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο (1945-1949) από τους κομμουνιστές υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ.

Από το 1971 η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με πρωτεύουσα το Πεκίνο κατέλαβε τη θέση της Ταϊβάν στο Σ.Α., ενώ από το 1979 οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως εκπρόσωπο της Κίνας μόνον το Πεκίνο στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment