PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σταϊνμάγερ: Πανευρωπαϊκή πρόκληση η προσφυγική κρίση


Πανευρωπαϊκή πρόκληση χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τη προσφυγική κρίση και τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συλλογικά.

«Δεν έχει νόημα να ρίχνουμε συνεχώς το φταίξιμο ο ενας στον άλλο […] δεν θα οδηγηθούμε πουθενά», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Κατά τον Γερμανό ΥΠΕΞ, η πρόκληση των προσφυγικών ροών είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρόκληση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Για αυτό, όπως είπε, τουλάχιστον τώρα θα πρέπει στην Ευρώπη όλοι να «γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά».

Ο κ. Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη μια δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

«Γνώμη μας είναι», πρόσθεσε, «ότι η δημιουργία hot spots είναι αναγκαία προϋπόθεση, αλλά όχι αρκετή, αν δεν δημιουργηθεί ένα σύστημα κατανομής προσφύγων στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε εκτενή αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και παραδεχόμενος ότι στο πρόσφατο παρελθόν αυτή κλονίστηκε με διάφορες «λεκτικές υπερβολές».

«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στην πολιτική και τη διπλωματία και πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο που επειγόντως χρειαζόμαστε», σημείωσε.

Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να στρωθεί ο δρόμος για την αποκατάσταση των καλών φιλικών σχέσεων των δύο χωρών που υπήρξαν στο παρελθόν και πρέπει να υπάρξουν και στο μέλλον, ενώ μίλησε για λάθος αντιλήψεις που είχαν στο παρελθόν οι Γερμανοί για τους Έλληνες και οι Έλληνες για τους Γερμανούς

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊνμάγερ ήταν «έντιμες οι συζητήσεις» που είχαν Ελλάδα και Γερμανία τους προηγούμενους μήνες, «όταν οξύνθηκαν τα πράγματα», αλλά τελικά υπήρξε συνεννόηση.

Εξάλλου, εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του Βερολίνου στην Ελλάδα για τη δύναμή της να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για όσα έχει καταφέρει έως σήμερα και για τις επιβαρύνσεις που έχουν επωμιστεί οι Έλληνες.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σταϊνμάγερ είπε ότι βεβαιώθηκε πως η χώρα παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της και πως προτίθεται να υλοποιήσει στο μέλλον τα συμφωνηθέντα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment