PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στήριξη 700 εκατ. στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό


Στον Έβρο βρέθηκαν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό στόχο να επιθεωρήσουν την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα ελληνουτουρκικά και την αποστολή ενός κοινού μηνύματος στήριξης, ενότητας και αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Παράλληλα, στην «ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία» συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο για να πετάξουν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ επισκέφθηκαν το στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές, αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Εκεί ενημερώθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, για όσα έγιναν από το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού την Παρασκευή μέχρι σήμερα και αξιωματικοί του στρατού τους έδειξαν στρατιωτικά οχήματα που έχουν υποστεί ζημιές από τα αντικείμενα που πετούσαν μετανάστες και πρόσφυγες από την την άλλη πλευρά των συνόρων.

Κ. Μητσοτάκης: Αναμένουμε απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε.Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ισχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα υπερασπίζεται στο έπακρο την κυριαρχία της χώρας απέναντι σε μία ασσύμετρη απειλή.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε.» και δήλωσε πως η παρουσία των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στέλνει σαφές μήνυμα.

«Είδαμε τι συμβαινεί εδώ παρά τη προπαγάνδα των fake news», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «η Τουρκία στέλνει χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα για να διεκδικήσει αιτήματά της. Τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για δικούς της σκοπούς».

«Δυστυχώς η Τουρκία μετατράπηκε σε επίσημο διακινητή μεταναστών» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η χώρα αντιμετωπίζει μία ασσύμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώΤην ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε τη χρηματική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείρηση του μεταναστευτικού.

Παράλληλα, τόνισε πως θα υπάρξει άμεση στήριξη στη χώρα που αφορά εξοπλισμό και προσωπικό για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε.

Σαρλ Μισέλ: Η Τουρκία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα

«Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε τα σύνορα και ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υλοποιείται η συμφωνία με την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές.

«Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβονται και να τηρούν αυτά που που υποσχέθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας» υπογράμμισε ο κ. Μισέλ.

Σασόλι: Χάραξη ενιαίας, ευρωπαϊκής στρατηγικής στο μεταναστευτικό

Είναι πολύ σημαντικό που σήμερα βρέθηκαν στον Έβρο μαζί όλες οι πλευρές, πολιτική εκπροσώπηση, Κοινοβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τονίζοντας την ανάγκη να χαραχθεί ενιαία, ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό.

«Έχουμε ανάγκη από κάτι που το βλέπουμε καθημερινά: Να ενισχύσουμε μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε από τις Καστανιές Έβρου ο Νταβίντ Σασόλι.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του γιατί πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μη συναισθάνονται, να μη συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη, και είπε πως αν πριν ενάμιση χρόνο «είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου-2, πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες».

Πλένκοβιτς: Υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα

«Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς από τον Έβρο, όπου μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία της Ε.Ε. επισκέφθηκε τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ενημερώθηκε για την έκρυθμη κατάσταση.

Όπως είπε «ήρθαμε και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση».

Δένδιας – Σάλενμπεργκ: Απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη της Ε.Ε. στην ΕλλάδαΤην κυνική και επιθετική εργαλειοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας από την πλευρά της Τουρκίας, κατήγγειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, τόνισαν τη ιδιαίτερη σημασία της έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάδα σήμερα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης» και αποσαφήνισε: «Προφανώς, όχι από τις χιλιάδες δυστυχισμένων ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα μίας οργανωμένης, απάνθρωπης και απόλυτα καταδικαστέας χειραγώγησης. Αλλά από την πρωτοφανή σε κυνισμό απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς ως πιόνια για την άσκηση πρωτοφανών διπλωματικών πιέσεων προς την Ευρώπη. Πιέσεων που περιλαμβάνουν τη χρήση ανήλικων παιδιών ως αιχμή του δόρατος».

Περαιτέρω σημείωσε, ότι παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Τούρκου ομόλογού του ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016, η Άγκυρα την παραβιάζει ανερυθρίαστα, όχι μόνο διατυμπανίζοντας ότι τα σύνορα της είναι ανοικτά, αλλά και διευκολύνοντας χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους να μεταβούν στα χερσαία σύνορα ή τη θαλάσσια οριογραμμή μας. «Μία ασύμμετρη απειλή για την Ευρώπη» όπως είπε, «μια απειλή που έχει οργανωθεί και ενισχυθεί λόγω και έργω από την τουρκική πλευρά, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, όπως η κατασκευή και διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παρότρυνση των τουρκικών αρχών προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, χαρακτήρισε ως επίσκεψη αλληλεγγύης και στήριξης τη σημερινή παρουσία του στην Αθήνα, θέλοντας να στείλει και ένα μήνυμα προς την Ευρώπη για τη σημαντική δουλειά που κάνει η Ελλάδα προκειμένου να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Επίσης εξέφρασε την ετοιμότητα της Αυστρίας να υποστηρίξει την Ελλάδα «με όλη της την καρδιά» υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη εκτίμηση της χώρας του για τη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης υπό το καθεστώς της πίεσης την οποία δέχεται.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment