PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σουλτς: Κάποιες χώρες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στο προσφυγικό


Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν αντιταχθεί στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνηθεί ένα κοινό σχέδιο πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Η «καταφανής αποτυχία» ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν πρόσφυγες μετατρέπει τη Μεσόγειο σε μαζικό τάφο και προκαλεί ανατριχιαστικές σκηνές στα σύνορα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην Die Welt.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν αντιταχθεί στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνηθεί ένα κοινό σχέδιο πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία εντείνεται λόγω της απότομης αύξησης του αριθμού των μεταναστών που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά πως περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τη Μεσόγειο από τον φετινό Ιανουάριο, προκειμένου να φθάσουν στις ακτές της νότιας Ευρώπης.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια αποτυχία της Ε.Ε., αλλά μάλλον με μια καταφανή αποτυχία ορισμένων κυβερνήσεων, που δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες και με αυτό τον τρόπο εμποδίζουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο Σουλτς στη γερμανική εφημερίδα.

«Οι κυβερνήσεις ορισμένων κρατών-μελών θα πρέπει στο τέλος να απομακρύνουν τα εμπόδια και να σταματήσουν αυτό το ανάξιο παιχνίδι», πρόσθεσε ο Σουλτς, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες. Όμως, η Ουγγαρία, που είναι μέλος του χώρου Σένγκεν, κατασκευάζει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, προκειμένου να περιορίσει αυτό που αποκαλεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ευημερία και ταυτότητα.

Η Βρετανία εξαιρείται εδώ και χρόνια από τους κανόνες της Ε.Ε. για συνοριακά θέματα, μαζί με την Ιρλανδία και τη Δανία. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες απλώς δεν προσαρμόζονται.

Η δυσκολία να συμφωνηθεί μια κοινή πολιτική καταδείχθηκε τον Ιούνιο, όταν μερικοί ηγέτες απέρριψαν οργισμένα την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δεχθούν δεσμευτικές ποσοστώσεις προκειμένου να μοιραστούν τους αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Η τωρινή προσφυγική κρίση δείχνει τι συμβαίνει όταν υπάρχει λιγότερη Ευρώπη», είπε ο Σουλτς. «Η Μεσόγειος γίνεται ένας μαζικός τάφος, ανατριχιαστικές σκηνές εκτυλίσσονται στα σύνορα, υπάρχει αμοιβαία επίρριψη ευθυνών – και εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, που ζητούν την προστασία μας, μένουν χωρίς βοήθεια», σημείωσε.

Ο Σουλτς είπε επίσης πως ορισμένες χώρες «που δεν νοιάζονται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» εμπόδισαν μια συμφωνία για ένα σχέδιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από κυνικό, όταν κανείς βλέπει τη δυσχερή κατάσταση των προσφύγων», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Leave a Comment