PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σκληρό «πολιτικό πόκερ» στις Βρυξέλλες


Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον όπου σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής που ξεκινά περί τις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον όπου σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής που ξεκινά περί τις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Πρωταρχικός στόχος η επίτευξη μίας καταρχήν συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την εξεύρεση λύσης στην κρίση-χρέους μέχρι την επόμενη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαρτίου.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με το πρόγραμμά της. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη, με επίπονες θυσίες, να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, αλλά τώρα χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις, για να ηρεμήσουμε τις αγορές», τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για την φερεγγυότητα της Ελλάδας» δήλωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες.

Παπανδρέου: «Η Ελλάδα στο επίκεντρο των αποφάσεων»

«H Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που θα ληφθούν σήμερα για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε : «Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει αποφάσεις, ιστορικές αποφάσεις, τόσο για τα χρηματοοικονομικά θέματα, τα ζητήματα της Ευρωζώνης».

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα εξετασθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και η δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε δύσκολη και σκληρή, τη διαπραγμάτευση. Ο γαλλογερμανικός άξονας για να δεχθεί τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας θέτει ως όρο την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, όπως ανέφερε η Καγκελάριος Μέρκελ σε ομιλία της σε Γερμανούς βουλευτές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί βρήκε κοινά σημεία με τη γαλλική κυβέρνηση για το θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη ωστόσο δεν εξασφάλισε κάτι συγκεκριμένο και ευνοϊκό για την Ελλάδα.

Οι «17» αναμένεται να στηρίξουν κατ’ αρχήν το Σύμφωνο

Στην κορυφή της ατζέντας των διαβουλεύσεων βρίσκεται το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, βάσει του οποίου οι “17” θα συντονίζουν στο μέλλον τις οικονομικές πολιτικές τους όχι μόνο στον δημοσιονομικό τομέα αλλά και στον φορολογικό, τον μισθολογικό και τον συνταξιοδοτικό τομέα.

Στο κείμενο της απόφασης, που έχει στη διάθεση του το ραδιόφωνο της ΝΕΤ FM περιλαμβάνονται οι βασικότεροι πυλώνες του γαλλογερμανικού σχεδίου, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση για τη συνολική λύση θα εξελιχθεί και μετά τη σημερινή συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης.

Στο σχέδιο απόφασης, που δεν έχει πλέον τον τίτλο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, αλλά «Σύμφωνο για το ευρώ», αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η επιβολή από την Κομισιόν φρένου χρέους, η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η κοινή φορολογική βάση σε όλη την Ευρώπη.

Αντικείμενα διαβουλεύσεων θα είναι επίσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου, η μορφή και το περιεχόμενο του μόνιμου ευρωμηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων, υπό το βάρος των τελευταίων αναταραχών στις αγορές, καθώς και το ζήτημα της λειτουργίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Reuters αν η Γερμανία εξασφαλίσει τη συναίνεση των άλλων χωρών για Σύμφωνο, τότε υπάρχει η προσδοκία ότι θα συμφωνήσει από την πλευρά της στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που θεωρείται από τους αναλυτές προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Από την άποψη αυτή, η σημερινή σύνοδος θα «καθαρίσει» το έδαφος για τις 24-25 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί το συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι πολιτικοί σύμμαχοι της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθενται στην ενίσχυση του Ταμείου και στη χρήση των κεφαλαίων του για την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως επιθυμούν πολλές χώρες.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία έχασε την περασμένη εβδομάδα τις εκλογές στο κρατίδιο-πόλη του Αμβούργου και αναμένεται να χάσει και τις εκλογές που θα γίνουν στις 27 Μαρτίου στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην κ. Μέρκελ να λάβει υπόψη της ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να αυξηθούν τα κεφάλαια για μηχανισμούς διάσωσης στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρεται στην εκτίμηση υψηλόβαθμης πηγής της Ευρωζώνης, ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 24/25 Μαρτίου, παρά την απροθυμία της Γερμανίας. “Στην πραγματικότητα, δεν έχω αμφιβολία ότι στο τέλος θα συμφωνήσουμε σε ένα εύλογα ισχυρό πακέτο σε όλα τα θέματα”, είπε η πηγή.

Στο μεταξύ, η Πορτογαλία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πιέσεις ανακοίνωσε νέες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στα δημόσια οικονομικά της.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment