PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σκληρές διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για το χρέος


Συνεχίζεται στις ΗΠΑ το σκληρό παζάρι μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Συνεχίζεται στις ΗΠΑ το σκληρό παζάρι μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε τις δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού πριν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), ώστε να αποφευχθούν σοβαρές αναταράξεις λόγω της αβεβαιότητας για το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα κηρύξουν ή όχι χρεοκοπία στις 2 Αυγούστου.

Παράλληλα, ο Τ.Γκάιτνερ προειδοποίησε ότι το σχέδιο πρέπει να παρουσιαστεί εντός των επομένων ωρών και να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει την έγκριση τόσο των Σωμάτων του Κογκρέσου, όσο και του Αμερικανού προέδρου, καθώς δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο για διαβουλεύσεις.

Όπως είπε, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες πρέπει να αρχίσουν τη Δευτέρα, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 2 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νέο πλαφόν για το χρέος με το οποίο η χώρα θα εισέλθει στο 2013, μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2012, και όχι μια προσωρινή λύση, όπως προωθείται από μερίδα Ρεπουμπλικάνων.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να απομακρύνουμε αυτήν την απειλή χρεοκοπίας από τη χώρα για τους ερχόμενους 18 μήνες. […] Θα πρέπει να βγει (αυτό το θέμα) από την πολιτική αρένα» σημείωσε.

«Αυτό που γνωρίζουν οι ηγέτες είναι ότι χρειάζεται να συμφωνήσουν σε κάτι από κοινού, το οποίο θα περάσει από τη Βουλή (των Αντιπροσώπων), θα περάσει από τη Γερουσία και το οποίο μπορεί να αποδεχθεί ο πρόεδρος» παρατήρησε.

Ο Τ.Γκάιτνερ ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινωνεί με όλα τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, την ώρα που βουλευτές και Λευκός Οίκος καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση ενός τρόπου άρσης του ανώτατου ορίου των 14,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον ομοσπονδιακό δανεισμό των ΗΠΑ έως την καταληκτική διορία της 2ας Αυγούστου.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ για την άρση του ανώτατου ορίου του χρέους έως το τέλος του 2011 και στη συνέχεια την επανάληψη της πρακτικής αυτής αργότερα δεν συγκεντρώνει τις ψήφους που χρειάζεται για να περάσει από το Κογκρέσο και ότι δεν είναι αποδεκτή από το Λευκό Οίκο.

«Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε -επειδή θα ήταν ανεύθυνο- είναι να αφήσουμε την απειλή της χρεοκοπίας να πλανάται πάνω από την αμερικανική οικονομία για μεγαλύτερη χρονική περίοδο», σημείωσε ο Γκάιτνερ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Leave a Comment