PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Σε «λουκέτο» οδηγεί τους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών


Δέκα μήνες δεν έχουν εισπράξει ΣΑΤΑ, μειωμένοι δραστικά οι Κ.Α.Π. και δεν δίνονται οι παρακρατηθέντες πόροι

Το Υπουργείο Εσωτερικών οδηγεί σε οικονομικό αφανισμό τους Δήμους όλης της χώρας. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των δημοτικών αρχόντων, που βλέπουν τις ημέρες που έρχονται να βάφονται «κατάμαυρες», το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει να κωφεύει και να μην δίνει τις πρέπουσες λύσεις στα δραματικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάνοντας στην ουσία «στάση πληρωμών».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καταβάλλει σε όλους τους Δήμους ούτε ένα ευρώ (!) από την Σ.Α.Τ.Α. (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) εδώ και περισσότερο από 10 μήνες, παρά το γεγονός ότι αυτά τα έσοδα έχουν εισπραχθεί από το κράτος για να δοθούν στους Δήμους.

Με λίγα λόγια πρόκειται για χρήματα των Δήμων και όπως τονίζουν οι Δήμαρχοι, είναι σαν να έχει εισπράξει το Υπουργείο Εσωτερικών το Φ.Π.Α. και να μην το αποδίδει.

Εκτός από την ΣΑΤΑ, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει περικόψει δραστικά τους Κ.Α.Π. (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), από τους οποίους πληρώνονται οι εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην κάλυψη της μισθοδοσίας τους.

Ακόμη, το Υπουργείο Εσωτερικών ουσιαστικά έχει απαλείψει τα κονδύλια για την σχολική μέριμνα, αφού δεν καταβάλλει ούτε το 50% των περυσινών ποσών που διατέθηκαν για τις συντηρήσεις των σχολείων.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεχάσει τα ποσά που χρωστάει η κεντρική εξουσία στους δήμους (παρακρατηθέντα), που κατ’ επανάληψη έχει υποσχεθεί και έχει δεσμευθεί ότι θα καταβάλλει, παρά το γεγονός ότι έχει εγγράψει κάποια από αυτά στο προϋπολογισμό του 2011.

Μετά από όλα τα παραπάνω, αναρωτιούνται οι Δήμαρχοι, με τι πόρους θα κάνουν κοινωνική πολιτική, πως θα συντηρήσουν τα σχολεία και τους αθλητικούς χώρους, πως θα πληρώσουν εργαζόμενους και προμηθευτές και πως θα ασκήσουν τις νέες «καλλικρατικές» αρμοδιότητες.

Υπάρχουν δήμοι σε πραγματικά ζοφερή κατάσταση, που αδυνατούν ακόμη να πληρώσουν και τους υπαλλήλους τους και αναγκαστικά τους δίνουν «έναντι», όπως οι Δήμοι Νίκαιας, Ασπροπύργου και Λαμίας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και Δήμοι, που λόγω προηγούμενης χρηστής διαχείρισης αγκομαχούν μεν, αλλά έχουν ακόμα την δυνατότητα να πληρώνουν κανονικά τους εργαζόμενους και τις υποχρεώσεις τους.

Μεταξύ αυτών των δήμων είναι οι Δήμοι Περιστερίου, Ιλίου, Κηφισιάς, Καλλιθέας, Νεάπολης-Συκεών, Χαλανδρίου και Π. Φαλήρου, που δηλώνουν ότι δεν θα αντέξουν άλλο, εάν συνεχιστεί ο οικονομικός στραγγαλισμός από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος όμως, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, υπάρχουν και κάποιοι «ευνοούμενοι» Δήμοι, όπως οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, στους οποίους και δίνονται χρηματικές προκαταβολές από το Υπουργείο Εσωτερικών για να μην κάνουν «στάση πληρωμών».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εξαρτήσεις

Peristeri News

ΚΕΔΕ: Καθαρή νίκη του Λ. Κυρίζογλου στις εκλογές

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια του Φεβρουαρίου

Peristeri News

Leave a Comment