PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σε κλίμα πόλωσης εορτάζεται η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου


Μέσα σε κλίμα πόλωσης και έπειτα από πολλές αντιδράσεις και διαφωνίες εορτάζεται σήμερα η επέτειος από τα 47 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αφορμή για τις εντάσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης στάθηκε η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει γενικώς τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα επί τέσσερις ημέρες με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς lockdown.

Οι εορτασμοί σήμερα αναμένοντα να γίνουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με το σχέδιο της αστυνομίας να θέλει περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς στους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

«Η ΕΛΑΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊοϋ», τόνισαν χθες στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές.

«Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό είναι σήμερα ο δικός μας αγώνας»

Στις 09:00 το πρωί κατέθεσε στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζοντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως «αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας».

Η εξέγερση αποτέλεσε «μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας», συνέχισε για να τονίσει έπειτα τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες γιορτάζεται η φετινή επέτειος και τις οποίες επιβάλλει η υγειονομική κρίση. «Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης». υποστήριξε.

«Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι μισή ώρα αργότερα θα καταθέσει στεφάνι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στις 10:30 ο Παύλος Χρηστίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κινήματος Αλλαγής.

Εκείνη την ώρα στο Πάρκο Ελευθερίας πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ θα καταθέσει στεφάνι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μαζί με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973.

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο θα καταθέσει το πρωί και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία. Ο Περισσός εκτιμά ότι μπορεί να φροντίσει να τιμηθεί η επέτειος με τα μέσα που απαιτεί η πανδημία.

Το Μέρα25 σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να κάνει πορεία 7 βουλευτών του από το Πολυτεχνείο τουλάχιστον μέχρι το Σύνταγμα αλλά πιθανότατα όχι μέχρι τα όρια της αμερικάνικης πρεσβείας.

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει πορεία, αλλά θα αποτίσει φόρο τιμής μέσω τριμελούς αντιπροσωπείας που θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment