PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σε εξέλιξη το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης


Το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησαν οι εργασίες του προγραμματικού και πολιτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με στόχο την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς και του μεσαίου χώρου.

Στην έναρξη του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επίσης, παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Παρασκευάς Αυγερινός, η Βάσω Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Γείτονας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Χάρης Θεοχάρης, οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Σωτηρέλλης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρώην νομάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, νυν και πρώην ευρωβουλευτές και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Φ. Γεννηματά: Εκλογή ηγεσίας από τη βάση τον Οκτώβριο και νέο φορέα τον Δεκέμβριο

Την εκλογή επικεφαλής από τη βάση για τον νέο ενιαίο φορέα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» τον Οκτώβριο πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το απόγευμα της Παρασκευής. Όπως ανέφερε, το συνέδριο αυτό θέτει τις σταθερές βάσεις για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα, σημειώνοντας πως καταληκτική ημερομηνία για το ιδρυτικό συνέδριο είναι ο Δεκέμβριος.

Η κ. Γεννηματά κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στον νέο φορέα να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων αμέσως μετά το συνέδριο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης την άμεση συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία και θα εγγυηθεί την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου «προοδευτικού» φορέα.

Ως επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτής επιτροπής πρότεινε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος, όπως συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά, αποδέχθηκε την πρότασή της.

Η κ. Γεννηματά πρότεινε επίσης τη δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους άλλους το επιθυμούν και εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, είναι όμως κλειστή γι’ αυτούς που πήγαν να βρουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει τον δικό του πολιτικό Ρουβίκωνα.

Σχολιάζοντας αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι η βία δεν προέρχεται μόνο από Αριστερά, αλλά και από τη Χρυσή Αυγή και την Ακροδεξιά. «Το ξεχάσαμε;», διερωτήθηκε.

«Και κάτι ακόμα, μην παίζετε με τη λέξη “αλλαγή”. Λέξη σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, για να εκφράσει μεγάλες τομές. Η “αλλαγή”. ως συμβολισμός, ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται, ούτε παραποιείται», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Γ. Παπανδρέου:Να χτίσουμε τη νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς

Η Ελλάδα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο αν υπήρχε συναίνεση, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το απόγευμα της Παρασκευής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ απεθυνόμενος στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, είπε: «Σταύρο, σε θέλουμε συνοδοιπόρο στη μάχη για τη Μεταπελατειακή Ελλάδα».

Όπως ανέφερε, «στην κορύφωση του μίσους φωνάζαμε για συνεργασία. Στην κορύφωση του διχασμού για δημοψήφισμα».

Κατήγγειλε επίσης ότι η αλήθεια διασύρθηκε από ένα οικονομικό κατεστημένο που δεν θέλει να φανούν τα αίτια της κρίσης.

«Πολλοί ρωτούν ποιοι είμαστε. Είμαστε η μόνη πραγματική αριστερά που γνώρισε ο τόπος», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ στάθηκε στην ανάγκη συναίνεσης για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οραματίζεται μια παράταξη του ορθολογισμού, του μέτρου και της αλήθειας.

Παραδέχθηκε ότι «πονέσαμε ζητώντας θυσίες από τον ελληνικό λαό», ενώ τόνισε πως «ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν στη θέση μας το 2010 όλοι αυτοί που μας έκαναν και μαθήματα διαπραγμάτευσης. Το απέδειξαν όταν έγιναν κυβέρνηση».

«Μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να αποτελέσει άξονα πολιτικού ορθολογισμού στη χώρα», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Να γίνει κόμμα της βάσης η προοδευτική παράταξη

«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε «άμεσα να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της σημερινής ομοσπονδιακής δομής με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».

«Σταθερή θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι πρώτα δημιουργείς το νέο ενιαίο κόμμα μέσω ιδρυτικού συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση. Η εκλογή επικεφαλής από την βάση, εξάλλου, πρέπει να αφορά το νέο κόμμα και όχι έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, που άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο», σημείωσε επίσης.

Επιπλέον επέκρινε τη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που, «αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς». «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας σε μια τέτοια πολιτική», τόνισε ενώ μίλησε για ψευδεπίγραφες προσκλήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τακτικισμούς μπροστά στα αδιέξοδα.

Βέλη εξαπέλυσε και εναντίον της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση.

Κ. Σημίτης: Η ελληνική πολιτική ζωή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις

Το πρόβλημα της χώρας δεν έχει λυθεί, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εκτιμώντας ότι το τέλος του τρίτου μνημονίου θα ακολουθήσουν νέες συμφωνίες με αυστηρή παρακολούθηση της χώρας.

«Η ελληνική πολιτική ζωή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, το λέω με λύπη», τόνισε, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το βράδυ της Παρασκευής.

«Εδώ και τώρα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημά μας να προσδιορίσουμε το μέλλον μας», υπογράμμισε.

Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται ηγεσία που να έχει γνώση και ικανότητα για τη διαχείριση της κατάστασης.

Όπως είπε, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν έντονα. «Με άλλα λόγια, η χώρα θα βρίσκεται σε στενωπό και τα προσεχή χρόνια. Η πρόσβασή μας στο ξέφωτο δεν είναι νομοτελειακή. Απαιτεί σχέδιο, προσπάθεια, κυρίως όμως απαιτεί ευθύνη – από την κυβέρνηση και από τα κόμματα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2% έως το 2060 συνεπάγεται ανυπέρβλητες δυσκολίες για τους πολίτες κι ένα δυσμενές πλαίσιο για την προσπάθεια της ανάπτυξης. «Η χώρα μας θα συνεχίσει να σέρνεται» σημείωσε.

Ο κ. Σημίτης κάλεσε για άμεση ενότητα όλων των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα υπηρετήσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει περιθώριο ίσων αποστάσεων για την κεντροαριστερά

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων και της ουδετερότητας για την Κεντροαριστερά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Παρασκευή.

Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ασυμφιλίωτα, ενώ σημείωσε ότι η Κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει.

Όπως είπε, η Αριστερά διευρύνει την επιρροή της και ταυτόχρονα διαμορφώνει δυνατότητες συνεννόησης και όσμωσης με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και ανέφερε ως πρώτα αισιόδοξα μηνύματα από τις εξελίξεις στην Ισπανία, με την προσέγγιση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, όπως και οι ανάλογες θετικές εξελίξεις στην Πορτογαλία.

Συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης και κοινής δράσης.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «αν κάτι μπορεί να ισχυριστούμε με βεβαιότητα, είναι το ότι η εισαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς της επιτροπείας και των μνημονίων, διέρρηξε παραδοσιακές πολιτικές εκπροσωπήσεις και διαμόρφωσε νέες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Το πολιτικό τοπίο στη χώρα άλλαξε, απόρροια των πολιτικών επιλογών των δύο ισχυρότερων κομμάτων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, υπέστη ιστορικές απώλειες, παρά το ότι διατηρούσε την παρακαταθήκη σημαντικών κατακτήσεων και προοδευτικών τομών κατά τη δεκαετία του 1980».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι από τη μία πλευρά βρίσκεται το πολιτικό σχέδιο που εκπορεύεται από τις δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής ελληνικής Δεξιάς που εκφράζεται από τη Ν.Δ., ενώ από την άλλη ένα ανταγωνιστικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο σήμερα επιδιώκει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα δύσκολα

Στην ανάγκη συνεννόησης στα μεγάλη και δύσκολα ζητήματα στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χαιρετισμό του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι σε άλλες εποχές θα ήταν αδιανόητο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί την κεντρική δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Βρίσκομαι εδώ για να δείξω – να δείξουμε όλοι μας – ότι μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του και η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να αναζητούν και να υποστηρίζουν από κοινού τα εθνικά συμφέροντα και τις μεγάλες εθνικές στρατηγικές επιλογές που διατρέχουν το χρόνο.

«Παλέψαμε μαζί για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, μέσα στην Ευρώπη. Και τα καταφέραμε», συμπλήρωσε ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία που είχε με αρκετά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Τα κόμματα μας υπήρξαν ιστορικοί πολιτικοί αντίπαλοι. Όμως τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν την πολιτική γεωγραφία. Διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν. Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια συνθλίφτηκε στις μυλόπετρες του λαϊκισμού και του μίσους», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, της καταλόγισε ότι έκανε «το ψέμα καριέρα και τον διχασμό επάγγελμα» και την κατηγόρησε ότι επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία.

«Όμως οι κυβερνήσεις που συγκροτούνται από τις ακραίες δυνάμεις του λαϊκισμού ηττώνται από τα γεγονότα που οι ίδιες δημιουργούν. Είναι η λιτότητα, η υπανάπτυξη και η φτώχεια που τις συντρίβουν. Αλλά και που διαλύουν την εφήμερη σχέση τους με την κοινωνία”, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξήγησε πως παρά τις πολλές διάφορες μεταξύ Ν.Δ. και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αυτά που ενώνουν τα δυο κόμματα είναι περισσότερα.

«Γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε τη συναίνεση ως επιλογή ευθύνης και όχι ως έκφραση αδυναμίας ή ως παγίδα για τον αντίπαλο. Για να γίνουν όλα αυτά όμως υπάρχει μια προϋπόθεση. Να φύγει το συντομότερο δυνατόν η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Και, παρά τις διαφορές μας, πρέπει να αντισταθούμε στο δηλητήριο με το οποίο η κυβέρνηση καθημερινά, συστηματικά προσπαθεί να ποτίσει τους απλούς πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στ. Θεοδωράκης: Οι μεταγραφές βουλευτών δημιούργησαν χάσμα στις σχέσεις μας

Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο».

«Και εδώ θα γίνω δυσάρεστος για ορισμένους. Οι μεταγραφές βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου -μετά από παζάρια και υποσχέσεις- δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική», συμπλήρωσε κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι στο Ποτάμι «έχουμε αξίες και θέλουμε καθαρές κουβέντες και καθαρούς προοδευτικούς στόχους, γι’ αυτό άλλωστε στη δική μας Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Εδώ και 30 μήνες η χώρα κυβερνάται από ένα δύσοσμο μείγμα αριστεράς – ακροδεξιάς και καιροσκόπων. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο Κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές. Ένα Κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα Κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές» ανέφερε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να γίνουν μεγάλες τομές, που θα αφορούν στον τομέα της παιδείας αλλά και της δικαιοσύνης, στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας αλλά και του δημοσίου. Τόνισε όμως ότι «για τις αλλαγές αυτές χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Κανένα κόμμα και βέβαια καμιά γαλάζια αυτοδυναμία δεν θα φέρει τις λύσεις». Όπως είπε: «Δεν αρκεί να αλλάξουμε κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξουμε εποχή».

Καταθέτοντας τη δική του πρόταση ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε: « Όλοι πρέπει να βάλουμε ένα χρονικό όριο στη συμμετοχή μας σε θέσεις και αξιώματα. Εγώ έχω πει ότι μια οκταετία είναι αρκετή. Και ήδη είμαι κάπου στην μέση. Θα χάσουμε ίσως κάποιους καλούς, θα μείνουν όμως κενές θέσεις στην πρώτη σειρά για τους νέους. Γι’ αυτούς πρέπει ή μάλλον αυτοί πρέπει να τ’ αλλάξουν όλα χωρίς να γκρεμίσουνε τη χώρα».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «επανάσταση δεν είναι τα σπασμένα πεζοδρόμια. Επανάσταση είναι η σύγκρουση με την παρακμή».

«Η λύση δεν είναι Δεξιά, δεν είναι Αριστερά, η λύση είναι το προοδευτικό Κέντρο και ελπίζουμε ότι σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε πολλοί και θα συναντηθούμε», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment