PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Σε δεινή οικονομική κατάσταση οι Δήμοι της χώρας


Κραυγή αγωνίας εκπέμπει ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλος. Οι περικοπές των πόρων λόγω «Καλλικράτη» και μνημονίου έχουν ξεπεράσει το 30%.

Οι περικοπές των πόρων λόγω “Καλλικράτη” και μνημονίου, έχουν ξεπεράσει το 30% με συνέπεια οι Δήμοι να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, το 2010 αποδόθηκαν στους ΟΤΑ 2,7 δις. έναντι 4 δις. το 2009.

Η ΚΥΑ για το 2010 υπογράφηκε απολογιστικά το Μάρτιο του 2011. Το πρόγραμμα «Θησέας» έκλεισε με συμβασιοποιήσεις στα 2,5 δις. Μέχρι τώρα έχουν γίνει πληρωμές 2,15 δις., ενώ παραμένουν ανεκτέλεστα έργα ύψους περίπου 1 δις.

Ο προϋπολογισμός του 2011 παραμένει μειωμένος στα ίδια επίπεδα με το 2010 , ενώ οι συνολικές αποδόσεις του 2011 είναι 4,4 δις, εκ των οποίων το 1,1 δις. αφορά το κόστος των προνοιακών επιδομάτων και τη μεταφορά μαθητών και το 0,4 δις. το κόστος των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν, οι μετατάξεις κ.λ.π.

Μειωμένες κατά 50% είναι οι λειτουργικές δαπάνες για τα σχολεία και κατά 70% οι δαπάνες για τις επισκευές, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ του 2011.

Στον αέρα βρίσκεται επίσης το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ. Το Π.Δ είναι γενικόλογο, ενώ δεν έχει οριστεί και ο τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος. Μέχρι το 2013 βάση του επικαιροποιημένου μνημονίου (Δεκέμβριος 2010) θα υπάρξουν νέες περικοπές ύψους 1,5 δις. ευρώ, ενώ υπάρχει αδυναμία δανεισμού για τους ΟΤΑ εξαιτίας της αναλογίας που καθορίζει η Υπουργική απόφαση (20% τοκοχρεωλύσια / τακτικά έσοδα και 60% χρέη).

Η ΤΕΔΚΝΑ ζητά επίσης σε όσους Δήμους δεν είχαν πολεοδομίες και μεταφέρθηκαν σε αυτούς αντίστοιχες οι αρμοδιότητες με τον Καλλικράτη, να επανέλθουν αυτές οι αρμοδιότητες στις περιφέρειες που αποτελούν και συνέχεια των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

Οι δήμοι, σημειώνει η ΤΕΔΚΝΑ, σε αυτή τη φάση, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις που τους ανατέθηκαν, λόγω ελλείψεων στις υποδομές και της μείωσης των πόρων.

Αίτημα της ΤΕΔΚΝΑ είναι να προχωρήσει επίσης η υλοποίηση των έργων που είχαν εγκριθεί από τα Νομαρχιακά Συμβούλια και είχαν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους.

Η ΤΕΔΚΝΑ θεωρεί ότι η Περιφέρεια αποτελεί συνέχεια των Νομαρχιών και ως εκ τούτου οι συμβάσεις αυτές, που αφορούν σε έργα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο προϋπολογισμό, να προχωρήσουν και να κατοχυρωθούν με ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.

Η ΤΕΔΚΝΑ τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων στους Δήμους που πραγματοποιούν πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 9 Απριλίου 2011.

Οι εργαζόμενοι ζητούν μεταξύ άλλων να μην υπάρξουν νέες περικοπές στις αποδοχές τους, τακτοποίηση του προσωπικού με συμβάσεις έργου και ορισμένοι χρόνου που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων και διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Θετικά σχόλια για την Μαρία Αεράκη από εκπρόσωπο των Κέντρων Φιλίας Περιστερίου

Peristeri News

Κλειστό το ΚΕΠ της Ανθούπολης από τις 11 Μαρτίου

Peristeri News

Βιωματικό εργαστήριο για Συμβούλους Σχολικής Ζωής στο 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου

Peristeri News

Leave a Comment