PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για το νέο Ασφαλιστικό


Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί σήμερα Τρίτη η χώρα, με εργαζόμενους σε δημόσιο αλλά και σε ιδιωτικό τομέα, να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σήμερα Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πολλές ακόμα Ομοσπονδίες, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα (ύστερα από πρόταση του ΠΑΜΕ). Μεταξύ άλλων στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε ΣΤΑΣΥ, ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ, η ΠΕΜΕΝ, και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Για υποκινούμενες απεργίες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις μιλούν κυβερνητικές πηγές, κατηγορώντας τους «επαγγελματίες εργατοπατέρες» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ για αιτήματα που κινούνται εκτός λογικής.

Η απεργία στις μεταφορές

Εικοσιτετράωρη απεργία, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής. Συγκεκριμένα δεν θα κυκλοφορήσουν μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, λόγω της απεργίας, δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας-ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ και επίσης θα επιτρέπεται η χρήση των λεωφορειολωρίδων και από κάθε άλλο όχημα. Την ίδια στιγμή, άτυπη οδηγία ώστε να επιδεικνύεται «μερική ανοχή» για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα δόθηκε στη Δημοτική Αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι σήμερα θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, τα σωματεία των ναυτεργατών: ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Κανονικά θα κινηθούν τρένα και προαστιακός

Κανονικά θα κινηθούν, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, «κανονικά θα πραγματοποιούνται αύριο όλα τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων του οργανισμού Δημήτρης Τσερμενίδης.

Οι συγκεντρώσεις

Στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και μία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην Κλαυθμώνος.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε: Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, Θεσσαλονίκη, στις 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου και σε πολλές ακόμη πολεις της χώρας.

Τι ζητούν οι απεργοί

Οι απεργοί αντιδρούν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό: Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με το νέο νόμο «διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο), ενώ διατηρούνται και τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν, μέχρι 30 χρόνια υπηρεσία.

Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ τονίζει: «Η κυβέρνηση ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου. Όπως διαπιστώνουμε, οι αυξήσεις στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί, είναι τελικά ψίχουλα, συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία».

Οι εργαζόμενοι του ΗΛΠΑΠ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και σπρώχνει χιλιάδες νέους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι κόστος ούτε τζόγος. Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%». Ζητά: Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των Αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων.Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνει το ΠΑΜΕ τονίζοντας πως «η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη» και «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της Υγείας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment