PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σαρώνει τις ακτές της Φλόριντα ο κυκλώνας «Μάικλ»


Ένας νεκρός, εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές σε κτήρια είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον τυφώνα «Μάικλ» που σφυροκοπάει τις ακτές της Φλόριντα με ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Ο «Μάικλ», η σφοδρότερη καταιγίδα που πλήττει τη Φλόριντα τα τελευταία 80 και πλέον χρόνια και η τρίτη ισχυρότερη στην ενδοχώρα των ΗΠΑ, έφθασε στη γη κοντά στην πόλη Μέξικο Μπιτς, περίπου 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάναμα Σίτι, στην περιοχή Πάνχαντλ της Φλόριντας, με ανέμους ταχύτητας 249 χιλιομέτρων ανά ώρα. Όταν προσέγγισε τις ακτές, ήταν κυκλώνας Κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους μόλις 3,2 χιλιομέτρων την ώρα ασθενέστερους από έναν κυκλώνα Κατηγορίας 5.

Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, η ένταση του φαινομένου αποκλιμακώθηκε καθώς κινείτο πάνω από τη γη, προς τη Τζόρτζια, αφού έπεσε η νύχτα. Οκτώ ώρες αφότου έφθασε στις ακτές ο Μάικλ υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1, με ανέμους ταχύτητας 150 χ.α.ώ..

Το γραφείο του σερίφη της Κομητείας Γκάντσντεν ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν δέντρο καταπλάκωσε το σπίτι του στο Γκρίνσμπορο, ενώ ο τυφώνας άφησε πίσω του εκτεταμένες πλημμύρες, ζημιές σε κτήρια και διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα εικόνιζαν τα νερά μιας πλημμύρας να έχουν φθάσει ως τις οροφές σπιτιών στην πόλη Μέξικο Μπιτς. Η τύχη 280 κατοίκων της που σύμφωνα με τις αρχές αψήφησαν τις εντολές τους να απομακρυνθούν από την πόλη είναι ακόμη άγνωστη. Λίγο νοτιότερα, τα νερά από τις πλημμύρες έφθαναν ακόμη και τα 2,3 μέτρα κοντά στην Απαλατσικόλα, μια πόλη 2.300 κατοίκων.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 500.000 κάτοικοι της Φλόριντα διατάχθηκαν ή τους απευθύνθηκε έκκληση να κατευθυνθούν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο εν όψει της επέλασης του «Μάικλ». Ωστόσο στέλεχος του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού ανέφερε την Τετάρτη ότι ως και 320.000 κάτοικοι της ακτής της Φλόριντας στον Κόλπο αψήφησαν τις εντολές και τις οδηγίες των αρχών.

Ο «Μάικλ» είναι η ισχυρότερη καταιγίδα στην ιστορία της περιοχής Πάνχαντλ της Φλόριντα, αλλά και ο τρίτος σφοδρότερος κυκλώνας στα χρονικά που έχει πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, μετά τον κυκλώνα Καμίλ (1969) στην πολιτεία του Μισισιπή και εκείνον του 1935 στα νησιά Κις της Φλόριντας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Φλόριντα, για να διευκολυνθεί η διάθεση ομοσπονδιακών πόρων.

Περίπου 192.000 σπίτια και επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι έμειναν χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα, ενώ διακοπές της ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν επίσης στην Τζόρτζια και στην Αλαμπάμα.

Περίπου 3.500 άνδρες της Εθνοφρουράς της Φλόριντα αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του πληθυσμού και στις προσπάθειες αρωγής και αποκατάστασης, μαζί με περίπου 1.000 ειδικούς σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment