PeristeriNews.gr
Συνταγές

Σαλιγκάρια γιαχνί


Ένα πολύ νόστιμο και νηστίσιμο φαγητό είναι τα σαλιγκάρια γιαχνί, βέβαια είναι δύσκολο έδεσμα, αλλά αξίζει τον κόπο. Μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά ή να μας τα στείλουν από την Κρήτη.

Υλικά (για 8 μερίδες)

80 σαλιγκάρια
10 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
5 σκελίδες σκόρδο
5 φύλλα δάφνης
λίγο κύμινο
5 τεμ. γαρίφαλο
2 τεμ. κανέλα ξύλο
2 κουτ. πελτές
300 γραμ. λάδι
250 γραμ. κρασί μαύρο
αλάτι, πιπέρι μαύρο σε σπυριά, πιπέρι κόκκινο,

Εκτέλεση

– Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, που έχει νερό ως τη μέση, και τη σκεπάζουμε με καπάκι, τα αφήνουμε εκεί για πέντε έως έξι ώρες.

– Στη συνέχεια τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και τα τοποθετούμε επάνω στη φωτιά.

– Μόλις αρχίσουν να βράζουν, τα ξαφρίζουμε και έπειτα από είκοσι λεπτά βρασμού περίπου, ρίχνουμε το ξίδι και το αλάτι. Τότε θα βγάλουν όλα τα σάλια τους και πολύ αφρό. Συνεχίσουμε να ξαφρίζουμε, ώσπου να καθαρίσει το νερό.

– Ύστερα από μια ώρα περίπου, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, χύνουμε το ζεματιστό νερό τους, τα πλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να κρυώσουν.

– Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το πίσω μέρος τους, έτσι ώστε να καθαρίσει εντελώς. Τα πλένουμε τρεις τέσσερις φορές για να φύγουν όλα τα κομματάκια από τα τσόφλια. Και τα σαλιγκάρια είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

– Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε ελαφρώς με το λάδι μας μες σ’ έναν ταβά (βαθύ ταψί με καπάκι και χερούλια), σε σιγανή φωτιά.

– Βάζουμε κατόπιν στον ταβά τα σαλιγκάρια μας, προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα.

– Ρίχνουμε στη συνέχεια το κρασί και τα μυρωδικά, καθώς και τα μπαχαρικά, όπως και τον πελτέ, λιωμένο, αραιωμένο, τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας τα κάπου κάπου.

– Μετά από σαράντα έως σαράντα πέντε λεπτά χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και κρατάμε τον ταβά σ’ αυτήν, όμως επειδή έχουνε σωθεί ήδη τα ζουμιά το ανακατεύουμε συνεχώς.

– Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να κρατήσει είκοσι έως τριάντα λεπτά, και τότε θα διαπιστώσουμε πως έχουν λιώσει σχεδόν τα κρεμμύδια και έχουν γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα με το λάδι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πώς να φτιάξετε Paloma

Peristeri News

Μπακαλιάρος στο φούρνο

Peristeri News

Σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο

Peristeri News

Leave a Comment