PeristeriNews.gr
Αθλητικά

Σήμερα ο μεγάλος τελικός του Champions League


Οι δύο καλύτερες ομάδες του κόσμου, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, διασταυρώνουν τα «ξίφη τους», στον μεγάλο αγώνα που θα αναδείξει τον επόμενο πρωταθλητή Ευρώπης.

Στο ανακαινισμένο Γουέμπλει είναι συγκεντρωμένα τα βλέμματα των εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων ανά την υφήλιο, αφού η ώρα του Τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε! Οι δύο καλύτερες ομάδες του κόσμου, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, διασταυρώνουν τα «ξίφη τους», στον μεγάλο αγώνα που θα αναδείξει τον επόμενο πρωταθλητή Ευρώπης.

Ο Ούγγρος διαιτητής, Βίκτορ Κασάι, ορίστηκε από την UEFA, να διευθύνει το παιχνίδι. Η ΝΕΤ θα μεταδώσει τον τελικό, στις 21:45 ώρα Ελλάδος Πεπ Γκουαρντιόλα και Σερ Αλεξ Φέργκιουσον γνωρίζονται καλά μεταξύ τους αφού έχουν τεθεί αντιμέτωποι άλλες τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο πρώτος θα επιδιώξει να κυριαρχήσει εφαρμόζοντας ασταμάτητη κυκλοφορία της μπάλας, σήμα-κατατεθέν της Μπαρτσελόνα, ο δεύτερος αναζητά τρόπο να σταματήσει τον Λιονέλ Μέσι, τον σούπερ σταρ που ξεφεύγει από το απόλυτα πειθαρχημένο πλαίσιο των Καταλανών και με τις εμπνεύσεις του έχει ήδη πετύχει 11 γκολ στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, τα περισσότερα σε μία σεζόν από τότε που ξεκίνησε η διοργάνωση (1993).

Η Γιουνάιτεντ με την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, που δέχεται ένα γκολ κάθε τρεις αγώνες, αντιμετωπίζει την καλύτερη επίθεση με μέσο όρο 2.25 γκολ ανά παιχνίδι.

Το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο στον κόσμο (Φέρντιναντ-Βίντιτς) εναντίον της «τρομακτικής» τριπλέτας Μέσι-Βίγια-Πέδρο. Ο κορυφαίος Βρετανός προπονητής, απέναντι στον κορυφαίο Ισπανό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Γκουαρντιόλα αναμένεται να παρατάξει τους Βαλντές, Ντάνιελ Άλβες, Μασκεράνο, Πικέ, Πουγιόλ, Τσάβι, Μπούσκετς, Ινιέστα, Πέδρο, Μέσι και Βίγια.

Στην αντίπερα όχθη, ο Σερ Άλεξ σκέφτεται να παρατάξει τους Βαν Ντερ Σαρ, Φάμπιο, Βίντιτς, Φέρντιναντ, Εβρά, Βαλέντσια, Γκιγκς, Κάρικ, Παρκ, Ρούνει και Χερνάντεζ.

Ο δρόμος για το Γουέμπλει

Το Γουέμπλει είναι…γούρικο στάδιο για τη Μπαρτσελόνα, αφού εκεί κατέκτησε το πρώτο κύπελλο πρωταθλητριών της ιστορίας της το 1992. Οι «Μπλαουγκράνα» με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο τους, έπαιξαν για ακόμη μια χρονιά ποδόσφαιρο από…άλλον πλανήτη.

Μάλιστα, όχι μόνο έφτασαν στον τελικό, αλλά ο Γκουαρντίολα πλήρωσε με το…ίδιο νόμισμα τον Ζοζέ Μουρίνιο για τον περυσινό αποκλεισμό της «Μπάρτσα», από τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ: Οι Μπλαουγκράνα απέκλεισαν την Ρεάλ στο φετινό τουρνουά, ενώ κατέκτησαν και το πρωτάθλημα, αφήνοντας πίσω τους την «αιώνια» αντίπαλο.

H Μπαρτσελόνα, κληρώθηκε στον 4ο Όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου και τερμάτισε άνετα πρώτη με 14 βαθμούς, αφήνοντας πίσω την Κοπεγχάγη, τη Ρούμπιν Καζάν και τον Παναθηναϊκό.

Στη φάση των 16, απέκλεισε την αγγλική Άρσεναλ, με μια ήττα εκτός έδρας (2-1), και νίκη στην Βαρκελώνη με 3-1.

Στα προημιτελικά, η ομάδα της Καταλονίας, ήρθε αντιμέτωπη με την Σαχτάρ Ντόνετσκ, όπου προκρίθηκαν δίχως να…ιδρώσουν με δύο νίκες (5-1, 1-0).

Στα ημιτελικά οι «Μπλαουγκράνα» ήρθαν αντιμέτωποι με την αιώνια αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης και η εκτός έδρας νίκη στο Σαντιάγο Μπερναμπέου (0-2) αρκούσε. Ο επαναληπτικός του Κάμπ Νου, ήταν …τυπική διαδικασία και η ισοπαλία (1-1) απλά «σφράγισε» το εισιτήριο για τον σημερινό τελικό.

Από την πλευρά της, η Μάντσεστερ Γιούναιτεντ εφέτος με οδηγό τον Γουέιν Ρούνει, κατάφερε να πάρει την Πρέμιερσιπ στην Αγγλία, αλλά και να φτάσει μέχρι τον τελικό. Άξιοι συμπαραστάτες ο Ντίμιταρ Μπρεμπάτοφ, αλλά και ο Μεξικάνος Ερνάντες, ο οποίος στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη εξέπληξε τους πάντες και πέτυχε μερικά καθοριστικά γκολ.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» κληρώθηκαν στον 3ο όμιλο της διοργάνωσης, και τερμάτισαν πρώτοι αφήνοντας πίσω τους τη Βαλένθια, τους Ρέιντζερς και τη Μπούρσασπορ.

Στη φάση των 16, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη Μαρσέιγ και την απέκλεισαν δύσκολα, με λευκή ισοπαλία εκτός έδρας και νίκη 2-1 εντός

Στα προημιτελικά, η Μάντσεστερ ξεπέρασε το εμπόδιο της Τσέλσι, με δύο νίκες (1-0 εκτός, 2-1 εντός).

Στον ημιτελικό, οι μπέμπηδες αντιμετώπισαν την έκπληξη του θεσμού, τη Σάλκε. Ωστόσο, επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί και με δύο εύκολες νίκες (2-0 εκτός, 4-1 εντός) βρέθηκαν στο Γουέμπλει, για να διεκδικήσουν το 4ο κύπελλο πρωταθλητριών της ιστορίας τους ( Η Μάντσεστερ κατέκτησε 2 Τσάμπιονς Λιγκ – 1999 και 2008 και 1 πρωταθλητριών 1968).

Μικρά και…ενδιαφέροντα

-Για πρώτη φορά τίθενται αντιμέτωπες σε τελικό, δύο ομάδες που έχουν κατακτήσει τρεμπλ. Το 1999 η Γιουνάιτεντ και το 2009 η Μπαρτσελόνα είναι ανάμεσα στις πέντε που έχουν καταφέρει μέσα σε μία χρονιά να κατακτήσουν το νταμπλ στη χώρα τους και το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι άλλες είναι ο Αγιαξ (1972), η Αϊντχόφεν (1988), η Ιντερ (2010) και η Σέλτικ (1967).

-Δεκατρείς ποδοσφαιριστές έχουν σκοράρει σε περισσότερους από έναν τελικούς στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αλλά ανάμεσά τους μόνο δύο στο Τσάμπιονς Λιγκ: Ο Ραούλ (2000, 2002 με τη Ρεάλ) και ο Σάμουελ Ετό (2006 και 2009 με τη Μπαρτσελόνα).

– Καμία ομάδα στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει τον τίτλο της για δύο συνεχείς σαιζόν.

-Για πρώτη φορά συγκρούονται δύο τόσο «πρόσφατοι» τροπαιούχοι (Γιουνάιτεντ 2008, Μπαρτσελόνα 2009).

-Είναι ο δεύτερος Αγγλοϊσπανικός τελικός, με τους «Μπλαουγκράνα» να έχουν επικρατήσει της Αρσεναλ (2-1) το 2006

-Από τη σαιζόν 1992/93 όταν θεσπίστηκε το Τσάμπιονς Λιγκ, μόνο δύο ομάδες έπαιξαν τελικό στη χώρα τους. Το… κακό για τη Μπαρτσελόνα είναι ότι αμφότερες νίκησαν! Η Ντόρτμουντ το 1997 στο Μόναχο και η Γιουβέντους το 1996 στη Ρώμη.

-Η Αγγλία είναι η πιο «σίγουρη» χώρα, όταν εκπροσωπείται σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών. Οι ομάδες της έχουν κατακτήσει τους 11 από τους 17 τελικούς στους οποίους έχουν συμμετάσχει. Το ρεκόρ συμμετοχών έχει η Ιταλία, με 26 τελικούς αλλά μόνο 12 νικηφόρους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λευκή ισοπαλία για τον Ατρόμητο στις Σέρρες

Peristeri News

Πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία Ατρόμητου και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Peristeri News

Απογοητευτικός και πάλι ο Ατρόμητος στο Περιστέρι ηττήθηκε από τον Άρη

Peristeri News

Leave a Comment