PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Σάρωσε η κακοκαιρία την Εύβοια


Μεγάλα προβλήματα στην Εύβοια προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων δύο άτομα ανασύρθηκαν νεκρά.

Υπόγεια και ισόγεια σπιτιών πλημμύρισαν και η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για βοήθεια. Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Σπαθάς ανέφερε ότι δύο άτομα ηλικίας 85 ετών ανασύρθηκαν νεκρά από την περιοχή των Πολιτικών.

Κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας επιχειρούσαν στη διάρκεια της νύχτας στη συγκεκριμένη περιοχή, ιδίως στην παραλία, για να απεγκλωβίσουν δεκάδες ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε οικίες αλλά και σε αυτοκίνητα, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα χρειάστηκαν αρκετές επεμβάσεις της Πυροσβεστικής από τα Ψαχνά μέχρι και την Λίμνη της Εύβοιας για να σβήσουν φωτιές που είχαν ξεκινήσει από κεραυνούς.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού – Μακεδονικού πρακτορείου στην περιοχή, τα «ποτάμια» που σχηματίστηκαν από τα ορμητικά νερά έφτασαν το ένα μέτρο σε ύψος και ακόμη και τα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής αδυνατούσαν να περάσουν σε διάφορα σημεία, δυσχεραίνοντας το έργο της. Πρόβλημα αντιμετώπισαν και τροχόσπιτα που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη και τα οποία κύκλωσαν όγκοι νερού.

Όπως μεταδίδει το egnomi.gr, ο ποταμός Λήλας υπερχείλισε και το νερό πέρασε πάνω από τις γέφυρες του Αφρατίου και του Βασιλικού, ενώ προβλήματα με υπερχειλίσεις και πλημμύρες καταγράφηκαν και στα Ψαχνά.

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στο Μπούρτζι, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάνω από 150 κλήσεις στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους

Τους απεγκλωβισμούς ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί σε σπίτια μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Εύβοια συνεχίζει η Πυροσβεστική. Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων και συνεχίζει να δέχεται εκκλήσεις για βοήθεια παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της Αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής.

Σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται πως «λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας».

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και τρεις διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 Ε/Π.

Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Διακοπή κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους

Για τα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Εύβοια ενημερώνει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στα εξής σημεία:

– στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η έως την 45η χ/θ και
– στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Λεπούρων, στο ύψος της γέφυρας Βασιλικού Χαλκίδας.

Επιπλέον, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, σε πολλές επαρχιακές οδούς, στις περιοχές των Πολιτικών, των Ψαχνών, της Καστέλλας, του Αγίου Νικολάου Βασιλικού (Μπούρτζι), των Φύλλων του Βασιλικού και του Μαντουδίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment