PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ρωσία: Διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι


Οι υποστηρικτές του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, βγήκαν στους δρόμους της Ρωσίας, το Σάββατο, για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του σε μια μέρα πανεθνικών διαδηλώσεων που οι αρχές έχουν κηρύξει παράνομες και δεσμεύτηκαν να διαλύσουν.

Ο Ναβάλνι κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν μετά τη σύλληψή του το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν επέστρεψε στη Μόσχα για πρώτη φορά αφού δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο. Ο Ναβάλνι είχε υποβληθεί σε θεραπεία στη Γερμανία.

Βιντεοσκοπημένα βίντεο από το Βλαντιβοστόκ έδειξαν ότι η αστυνομία κυνηγούσε μια ομάδα διαδηλωτών στο δρόμο, ενώ οι διαδηλωτές στο Khabarovsk, σε θερμοκρασίες περίπου -14 βαθμούς Κελσίου (7 βαθμοί Φαρενάιτ), φώναξαν «Ντροπή!» και «κλέφτες!»

Η ομάδα παρακολούθησης της OVD-Info δήλωσε ότι 48 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 13 στο Khabarovsk, είχαν κρατηθεί μέχρι στιγμής στις συγκεντρώσεις.

10.000 διαδηλωτές στη Μόσχα

Στη Μόσχα, η αστυνομία ανέπτυξε οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Pushkinskaya καθώς οι εργαζόμενοι ασχολήθηκαν με την επανένταξη, μια φαινομενική προσπάθεια να ανατραπεί μια διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 1100 GMT.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις σήμερα, ζητώντας την αποφυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με εκτιμήσεις μαρτύρων στο Reuters.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για συμμετοχή περίπου 4.000 ανθρώπων στις διαδηλώσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος που κατηγόρησε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι διέταξε τη δολοφονία του, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει χρόνια φυλάκισης. Ο Πούτιν αρνήθηκε τη συμμετοχή του.

Οι υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι ελπίζουν ότι μπορούν να παρουσιάσουν μια μεγάλη επίδειξη υποστήριξης στο δρόμο κατά του Κρεμλίνου παρά τις χειμερινές συνθήκες και την πανδημία του κορωνοϊού για να πιέσουν τις αρχές να τον απελευθερώσουν.

Η Δύση είπε στη Μόσχα να τον αφήσει, προκαλώντας νέες εντάσεις στους ήδη τεταμένους δεσμούς της Ρωσίας καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκινά τη διοίκησή του.

Σε μια ώθηση για να ενισχύσει την υποστήριξη πριν από τις διαμαρτυρίες, η ομάδα του Ναβάλνι κυκλοφόρησε ένα βίντεο σχετικά με ένα πολυτελές παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα που ισχυρίστηκαν ότι ανήκε στον Πούτιν, κάτι που το Κρεμλίνο αρνήθηκε. Από το Σάββατο το βίντεο είχε προβληθεί περισσότερες από 65 εκατομμύρια φορές.

Η αστυνομία διέλυσε την πορεία προς τις συγκεντρώσεις, συλλαμβάνοντας μερικούς από τους συμμάχους του επικριτή του Κρεμλίνου, τους οποίους κατηγόρησαν ότι ζήτησαν παράνομες διαμαρτυρίες και φυλάκισαν τουλάχιστον δύο από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπου του, για περισσότερο από μία εβδομάδα το καθένα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ποινική έρευνα εναντίον υποστηρικτών του Ναβάλνι για κλήσεις που καλούν τους ανηλίκους να παρευρεθούν σε παράνομες συγκεντρώσεις που ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

Οι σύμμαχοί του ελπίζουν να αξιοποιήσουν αυτό που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή μια γενικότερη απογοήτευση της κοινής γνώμης λόγω της περικοπής των μισθών και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Όμως, η δέσμευση του Πούτιν στην εξουσία φαίνεται απαράδεκτη και ο 68χρονος πρόεδρος καταγράφει τακτικά βαθμολογία αποδοχής άνω του 60%, πολύ φορές υψηλότερη από αυτή του Ναβάλνι.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ δημοσίευσε τις τοποθεσίες και τις ώρες των διαδηλώσεων, λέγοντας στους Αμερικανούς να μείνουν μακριά. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας το χαρακτήρισε «βαριά παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Προφυλακίστηκε η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι

Η ρωσική αστυνομία προφυλάκισε σήμερα τη Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγο του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σε μία διαδήλωση στη Μόσχα, όπως έγραψε η ίδια στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ενώ βρίσκονταν μέσα σε ένα όχημα της αστυνομίας.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι οι διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι στη Μόσχα, αλλά και σε δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις είναι παράνομες και έχει προφυλακίσει εκατοντάδες διαδηλωτές.

Η ρωσική αστυνομία προφυλάκισε επίσης, την Λιούμποβ Σομπόλ, στενή σύμμαχο του Αλεξέι Ναβάλνι, σε μία διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας.

Πάνω από 1.500 συλλήψεις διαδηλωτών

Η αστυνομία έθεσε σήμερα υπό κράτηση περισσότερους από 1.500 ανθρώπους (1.614) που συμμετείχαν σε παράνομες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με το OVD-Info.

Τουλάχιστον 40.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε στο κέντρο της Μόσχας, σύμφωνα με μία εκτίμηση του Reuters, ενώ διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες άλλες πόλεις, σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Βρετανική παρέμβαση

Η Βρετανία παρότρυνε τη Ρωσία να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχει αναλάβει, μετά τις συλλήψεις περισσότερων από 1.500 ανθρώπων στη Μόσχα, αλλά και σε άλλες ρωσικές πόλεις, με αίτημα την αποφυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

«Ανησυχούμε βαθιά από την κράτηση ειρηνικών διαδηλωτών και εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

«Παροτρύνουμε τη ρωσική κυβέρνηση να σεβαστεί και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αφήσει ελεύθερους του πολίτες που έχουν συλληφθεί, στη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment