PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ρεκόρ συνταγών εξαιτίας κινητοποιήσεων φαρμακοποιών


Σπεύδουν να προμηθευθούν τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι τού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, καθώς από αύριο, οι φαρμακοποιοί σταματούν τη χορήγηση με πίστωση, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σπεύδουν να προμηθευθούν τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι τού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς από αύριο, οι φαρμακοποιοί σταματούν τη χορήγηση με πίστωση, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ο αριθμός των συνταγών που καταχωρήθηκαν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χθες και σήμερα, ξεπέρασε κάθε όριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Χθες καταχωρήθηκαν περίπου 590.000 συνταγές συνολικά, από τις οποίες 270.000 συνταγογραφήθηκαν από τους γιατρούς και 320.000 εκτελέστηκαν από τους φαρμακοποιούς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 10.00 π.μ. οι καταχωρήσεις υπερέβησαν τις 1.100 το λεπτό, ενώ σήμερα στο διάστημα μεταξύ 10.00 π.μ. – 11.00 π.μ., ο αριθμός που καταχωρήθηκε ξεπέρασε τις 75.000 συνταγές, δηλαδή 1.250 συνταγές ανά λεπτό.

Επιπλέον, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι το μέσο κόστος ανά συνταγή, για το οποίο επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία, βαίνει διαρκώς μειούμενο αγγίζοντας τα 43 ευρώ τον τελευταίο μήνα, τη στιγμή που ήταν 47 ευρώ τον Ιανουάριο του 2012.

Στο μεταξύ, όμως, μετά τους φαρμακοποιούς ανυποχώρητοι δηλώνουν και οι συμβεβλημένοι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί τού ΕΟΠΥΥ, που προχωρούν από τη Δευτέρα σε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες επισχέσεις εργασίας. Με φόντο αυτή την κατάσταση και με την παρότρυνση προς τα μέλη του να προχωρήσουν σε επίσχεση ως προς την εκτέλεση των συμβατικών τους υποχρεώσεων έναντι του ΕΟΠΥΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να συζητηθούν οι λόγοι και το πλαίσιο της επίσχεσης, καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά του, σε μια προσπάθεια μείωσης της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, ενέκρινε την απόδοση δαπάνης κοστολογημένων παρακλινικών εξετάσεων απευθείας στους ασφαλισμένους με παρακράτηση συμμετοχής τους 15%, εφόσον ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος ή ο οικείος σύλλογος εργαστηριακών γιατρών, έχει προβεί σε έγγραφη ενημέρωση τού ΕΟΠΥΥ.

Η πληρωμή θα γίνεται με υποβολή από τον ασφαλισμένο τού παραπεμπτικού τού θεράποντα γιατρού, με το είδος των αναγκαίων εξετάσεων και την εξοφλητική απόδειξη παροχής υπηρεσιών τού εργαστηρίου ή του εργαστηριακού γιατρού, με τη συνολική αξία των εξετάσεων αυτών. Για χειρόγραφα παραπεμπτικά, των οποίων η αξία υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται από τις διατάξεις τού κανονισμού παροχών τού ΕΟΠΥΥ, απαιτείται έγκριση ελεγκτή ιατρού, ενώ δεν θα αποδίδεται κανένα ποσό για μη κοστολογημένες εξετάσεις

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment