PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ραγκούσης: «Δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης των δήμων»


Ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.

Δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης των δήμων και περιφερειών ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, καθώς όπως είπε «τα σταθερά τους έσοδα υπερκαλύπτουν τις δαπάνες για τη λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους».

Ο ίδιος τονίζει πως με τη νομοθέτηση του «Καλλικράτη» εξοικονομήθηκε 25% της χρηματοδότησης των ΟΤΑ.

Παράλληλα, με επιστολή του ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τα στοιχεία που αφορούν τον εξορθολογισμό της λειτουργίας και των οικονομικών της αυτοδιοίκησης, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Προγράμματος «Καλλικράτης».

Στην επιστολή ο κ. Ραγκούσης υπογραμμίζει πως τα έσοδα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) υπολογισμένα με τον πιο ασφαλή τρόπο, στη βάση των τρεχουσών αποδόσεων της κρατικής χρηματοδότησης, ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ για τους δήμους και 670 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες και υπερκαλύπτουν τις δαπάνες για τη λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως αυτές υπολογίστηκαν σε συνολικό ύψος 3,8 δισ. ευρώ για τους δήμους και 582 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες.

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει ακόμα ότι η νομοθέτηση του «Καλλικράτη» συνοδεύτηκε από εξοικονόμηση κατά 25% της χρηματοδότησης των ΟΤΑ σε σχέση με το κόστος του 2009 «ως αποτέλεσμα του νέου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης, της συγκέντρωσης δυνάμεων, των περιορισμών των δαπανών και των οικονομιών κλίμακας της αυτοδιοίκησης».

Στην επιστολή του ο κ. Ραγκούσης τονίζει ότι η συμβολή αυτή κατέστη εφικτή, λόγω του δραστικού περιορισμού των δομών και των φορέων που προέβλεψε ο Καλλικράτης:

* Των 1034 δήμων και κοινοτήτων σε 325 δήμους (ποσοστό μείωσης φορέων 70%)
* Η διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων περίπου 6.000 νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της αυτοδιοίκησης σε λιγότερα από 1.500 (ποσοστό μείωσης φορέων 75%)
* Η συνένωση των 57 οργανισμών νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και 19 επαρχείων σε 13 αιρετές περιφέρειες (ποσοστό μείωσης φορέων 83%)
* Ο περιορισμός των 13 κρατικών Περιφερειών σε 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ποσοστό μείωσης φορέων 46%) και των 8.500 περίπου σχολικών επιτροπών (ΝΠΔΔ) σε κάτω από 1.000, όπως προέβλεψε ο Καλλικράτης (ποσοστό μείωσης 90%).

Παράλληλα, απαριθμεί τις αλλαγές που ήδη εφαρμόζονται:

* Την υπαγωγή κάθε δαπάνης των ΟΤΑ, όλων των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του συνόλου των επιχειρήσεων τους, χωρίς εξαίρεση στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου
* Τον έλεγχο της πορείας είσπραξης των εσόδων των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο
* Τον προσυμβατικό έλεγχο συμβάσεων άνω των 100χιλ ευρώ,
* Την ενίσχυση των εσόδων των ΟΤΑ με μέτρα όπως η δημοτική ενημερότητα,
* Τη διασφάλιση ισοσκελισμένων πλέον προϋπολογισμών χωρίς ελλείμματα,
*Τον περιορισμό του δανεισμού των ΟΤΑ και την απαγόρευση δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες,
* Την υπαγωγή κάθε απόφασης των οργάνων της αυτοδιοίκησης στην υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της Δι@ύγειας,
* Την απαγόρευση κάθε δυνατότητας πρόσληψης ή σύμβασης εκτός ΑΣΕΠ
* Την κατάργηση ψευδεπίγραφων συμβάσεων και καταχρηστικών μονιμοποιήσεων,
* Τον περιορισμό του προσωπικού και την καλύτερη αξιοποίηση του μέσω μετατάξεων.
* Την ενεργοποίηση του προβλεπόμενου από το νόμο προγράμματος εξυγίανσης, με τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προκείμενου να διασφαλιστεί με τρόπο μόνιμο και ενιαίο η οικονομική βιωσιμότητα κάθε ΟΤΑ που αντιμετωπίζει πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment