PeristeriNews.gr
Απόψεις

Ρένα Δούρου: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για μια αριστερή διακυβέρνηση»!


Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υποψήφια στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

Τούτες οι εκλογές είναι ιδιαίτερες. Και δεν είναι ιδιαίτερες όχι μόνο λόγω του γενικότερου μαύρου οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη, αλλά κυρίως λόγω των κοινωνικά άθλιων συνθηκών μέσα στις οποίες διεξάγονται. Πράγματι, πρόκειται για πρωτόγνωρες συνθήκες, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνες που συνεπάγεται πολεμική σύγκρουση.

Επισήμως οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, ο ένας νέος στους δύο είναι άνεργος όπως και η μία στις τέσσερις γυναίκες. Την ίδια στιγμή η πραγματική ανεργία, δηλαδή οι άνθρωποι που δουλεύουν ελάχιστες ώρες την εβδομάδα, για ψίχουλα, χωρίς ασφάλιση, κτυπάει «κόκκινο» με ποσοστό που υπερβαίνει το 30%… Τα νούμερα αυτά είναι απαγορευτικά για το παρόν και το μέλλον όλης της κοινωνίας. Ενώ έπεται συνέχεια: τον Ιούνιο πρόκειται να «αποκαθηλωθούν» ο 13ος και ο 14ος μισθός, ό,τι έχει μείνει από τα επιδόματα, να καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, να μειωθούν κι άλλο μισθοί και συντάξεις. Η κοινωνία μας έχει εισέλθει σε ένα αρνητικό σπιράλ χωρίς τέλος, με μια βίαιη, προς τα κάτω, αναπροσαρμογή εισοδημάτων και επιπέδου ζωής. Και το Περιστέρι δεν αποτελεί εξαίρεση.

Όπως και το γειτονικό Αιγάλεω, έτσι και στο δήμο Περιστερίου δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις (ALTER, Λουκίσα ΑΕΒΕ, βιοτεχνίες, κ.α.) έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας προκειμένου να πάρουν τα δεδουλευμένα τους ή έχουν βάλει κανονικά λουκέτο, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους σε μια φοβερά δύσκολη συγκυρία. Το γεγονός της ανεργίας, πέραν των άμεσων συνεπειών, συνεπάγεται και την αύξηση των ανασφάλιστων που αδυνατούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και φάρμακα. Η διάλυση των νοσοκομείων με τις ελλείψεις γιατρών, φαρμάκων, υποδομών, αφορά ΚΑΙ στους Περιστεριώτες… Την ίδια στιγμή η κατάρρευση των δημόσιων σχολείων, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών (όπως και στην περίπτωση των νοσοκομείων) είναι αισθητή και στο Περιστέρι, π.χ. με τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν για τη θέρμανσή τους ενώ η δημοτική αρχή δεν κατάργησε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και επέβαλε δίδακτρα στο ωδείο, το θεατρικό εργαστήρι και στις άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου. Είναι πλέον φανερό ότι ο «Καλλικράτης» έχει κάνει την οικονομική ζωή των Δήμων αφόρητη. Επιγραμματικά: μειώσεις σε κάθε είδους κοινωνικές παροχές, ελλιπέστατη χρηματοδότηση σε παιδεία και υγεία και μειώσεις μισθών, που στραγγαλίζουν τις τοπικές οικονομίες. Η Δημοτική Αρχή μπορεί να κάνει στα χαρτιά μεγαλεπήβολα σχέδια τεχνικού προγράμματος, ωστόσο η εφαρμογή τους είναι κάτι περισσότερο από αμφίβολη…

Και τούτο γιατί το πρόβλημα (ή καλύτερα το πακέτο των προβλημάτων) δεν είναι τοπικό αλλά έχει να κάνει με κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Με εκείνες των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, που έχουν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και, από τον περασμένο Νοέμβριο, της ΝΔ. Μνημόνια, εφαρμοστικοί νόμοι και νέα δανειακή σύμβαση έχουν στραγγαλίσει κάθε κοινωνικό πόρο με πρώτα θύματα (πέρα από τα εισοδήματα και τις συντάξεις) τα σχολεία, τα νοσοκομεία, την απασχόληση αλλά και την ασφάλεια. Πρόκειται για υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένη να παρέχει η Πολιτεία στους πολίτες και κυρίως σε εκείνους που κοινωνικά είναι πιο αδύναμοι. Και το Περιστέρι, όπως άλλωστε το σύνολο των δήμων της Δυτικής Αθήνας, φιλοξενεί ακριβώς τις κοινωνικές εκείνες ομάδες που πλήττονται σκληρότερα από την κρίση που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οι περιστεριώτες, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, δικαιούνται πρόσβαση σε αυτά τα τέσσερα δημόσια αγαθά. Πρόσβαση που στην πράξη τους ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος και Παπαδήμος, με τη στήριξη Τρόικας, δηλαδή Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.

Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση με την ανεργία και την ύφεση να καλπάζουν, υπονομεύοντας τα δημόσια αγαθά, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι μοιάζει με… φυσικό φαινόμενο, 1ον) πρώτον συνιστά πολιτική επιλογή και 2ον) μπορεί – όχι εύκολα – να ανατραπεί. Απαραίτητη προϋπόθεση η πολιτική βούληση για καταγγελία των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, μη αναγνώριση του παράνομου χρέους, πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, για μια νέα οικονομική πορεία με άξονες την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική αλληλεγγύη, όπως προτείνει εδώ και πάνω από 24 μήνες, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ. Με συναίσθηση των ευθυνών της η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο καταθέτουν πρόταση αριστερής διακυβέρνησης. Για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας που «θερίζουν» τις ζωές μας. Για την κοινωνία. Για τους πολίτες. Για την αξιοπρέπειά μας!

* Η Ρ. Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υποψήφια στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Leave a Comment