PeristeriNews.gr
Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: «H Δυτική Αθήνα πρέπει να κοιτάξει προς τη θάλασσα»


Συνέντευξη στο PeristeriNews.gr παραχώρησε ο υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής μίλησε για το διακύβευμα των εκλογών αλλά και τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας ενώ απάντησε και σε ερώτησή μας σχετικά με την ανεργία που μαστίζει τις πόλεις στα Δυτικά. Διαβάστε αναλυτικά τα όσα μας είπε:

Έχουμε ένα αποτέλεσμα ευρωεκλογών πίσω μας και μια αναμέτρηση εθνικών εκλογών μπροστά μας. Ποιο είναι το διακύβευμα;

Αναμετρώνται δύο διαφορετικές ιδεολογίες σε αυτές τις εκλογές. Η ΝΔυιοθετεί τη νεοφιλελεύθερη λογική, που θεωρεί τις οικονομικές ανισότητες όχι απλώς φυσικές αλλά θεμιτές, αποθεώνει κάθε τι ιδιωτικό και απαξιώνει κάθε τι δημόσιο. Αυτή η λογική μπορεί να υπηρετηθείμόνο από μια τεχνοκρατικήδιακυβέρνηση που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα συμπιέζονταςτα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, πιστεύει στη συλλογική πρόοδο και ευημερία. Θεωρεί τον περιορισμό των ανισοτήτων και την προστασία των δικαιωμάτων κοινωνική επένδυση, καθώς και ότι το δημόσιο πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, ώστε αυτά τα αγαθά να είναι προσβάσιμα από όλους. Στηρίζει το επιχειρείν και τις επενδύσεις, αλλά επιμένει στην εργασιακή και περιβαλλοντική προστασία. Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η μονοσήμαντη ανάπτυξη του ΑΕΠ που επιφέρει υποβάθμιση περιοχών και περιθωριοποίησηκοινωνικών ομάδων. Προτεραιότητά μας είναι η πολύπλευρη ανάπτυξη της κοινωνίας.

Φαίνεται πάντως ότι στις πρόσφατες εκλογές δεν καταφέρατε να πείσετε μια μεγάλη μερίδα της μεσαίας τάξης.

Καταρχήν, άλλο ευρωεκλογές κι άλλο εθνικές εκλογές. Στις πρώτες οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους -και καλά κάνουν- στις δεύτερες αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Καλώ τους πολίτες να σκεφτούν τη διαδρομή που έχει διανύσει η χώρα, κι αυτή η κυβέρνηση, από το 2015. Παραλάβαμε την Ελλάδα με εκρηκτική ανεργία και φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης, σε βαθιά ύφεση, υπό καθεστώς επιτροπείας, στο επίκεντρο μιας προσφυγικής κρίσης. Σήμερα η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και δανείζεται πρώτη φοράεδώ και σχεδόν μια δεκαετίααπό τις αγορές κι όχι από τους δανειστές. Από μαύρο πρόβατο της ΕΕ, απέκτησε διεθνές κύρος, ενίσχυσε τις συμμαχίες της, έχει ισχυρό περιφερειακό ρόλο και έγινε κορυφαίος επενδυτικός και τουριστικός προορισμός. Η ανεργία έχει πέσεισχεδόν 10 μονάδες και η οικονομία αναπτύσσεταιγια 9 συνεχόμενα τρίμηνα.

Πράγματι η μεσαία τάξη σήκωσε μεγάλο βάρος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και αντέδρασε στις ευρωεκλογές στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα. Αυτό το μήνυματο έχουμε λάβει και το έχουμε αφομοιώσει. Θυμίζω όμως ότι τα 8/10 της φορολογικής επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης επιβλήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είστε υποψήφιος στη Δυτική Αθήνα. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της περιοχής;

Με τις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας με συνδέουν κοινοί αγώνες και πολιτικές καταβολές, καθώς και το ανυπότακτο απέναντι στη μοίρα. Έχω αναμετρηθεί με διάφορα σύνθετα ζητήματα της περιοχής από την περίοδο που ήμουν υπουργός και είχα εξαιρετική συνεργασία με όλους του Δημάρχους.

Ως υπουργός Υγείας αγωνίστηκα για την πλήρη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και συνέστησα το Κέντρο Υγείας στο Περιστέρι. Ως υπουργός Εσωτερικών συνεργάστηκα με τους τοπικούς φορείς για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση και τον συντονισμό κρατικών υπηρεσιών ενάντια στις δικαστικές διεκδικήσεις της Μητρόπολης Λαμίας. Τα δομικά προβλήματα λύνονται με κάθετο συντονισμό, από το επίπεδο του Δήμου και της Περιφέρειας μέχρι το επίπεδο των συναρμόδιων Υπουργείων, ακόμα και το επίπεδο της ΕΕ. Έχω αποδείξει ότι δεν μου λείπει η εμπειρία, η αποφασιστικότητα αλλά και η διάθεση υπέρβασης κομματικών αντιπαραθέσεων μπροστά στο κοινό καλό.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία που μαστίζει τη Δυτική Αθήνα;

Η περιοχή αυτή δοκιμάστηκε πολύ σκληρά από την κρίση. Η κυβέρνηση ψήφισε νέο αναπτυξιακό νόμο, νέο επιμελητηριακό νόμο και νέο νόμο δημοσίων συμβάσεων με ευνοϊκές ρυθμίσεις ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχοντας αγωνιστεί προσωπικά τόσο για τη σύσταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας όσο και για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων των επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 2 εκατ., είμαι ευτυχής που και τα δύο έχουν γίνει πράξη. Η κατάσταση μεταστρέφεται: από το 2018, πρώτη φορά ανοίγουν περισσότερες επιχειρήσεις παρά κλείνουν.

Πέρα από την τοπική ανάκαμψη, πιστεύω ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας η Δυτική Αθήνα πρέπει να κοιτάξει προς τη θάλασσα. Ως υπουργός Ναυτιλίας έχω πάρει μέρος στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για αναπτυξιακές προοπτικές μεγάλης κλίμακας κατά μήκος του Κόλπου της Ελευσίνας, που τώρα αποδίδουν καρπούς. Με τις επενδύσεις της αμερικανικής ONEXστα ναυπηγεία Ελευσίνας και σύντομα στον Σκαραμαγκά, αναβιώνει επιτέλους η ναυπηγοεπισκευή. Στο Θριάσιο υπογράφονται τα συμβόλαια για τη χωροθέτηση μονάδωνσυναρμολόγησης και τυποποίησης προϊόντων που θα καταφθάνουν διά θαλάσσης από την Ασία με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη. Σύντομα θα λειτουργήσει εκεί το μεγαλύτερο logisticscenterτων Βαλκανίων με 3.000 θέσεις εργασίας. Στο Πέραμα ελληνικές εταιρείες ναυπηγούν σκάφη αναψυχής, καλύπτοντας τη ζήτηση που δημιουργεί η άνθηση του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού.

Οι προοπτικές για την τοπική ανάκαμψη είναι εξαιρετικά ευνοϊκές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ζητούμενο από δω και πέρα είναι να ωφεληθούν από αυτή οι μικρές επιχειρήσεις και οι απλοί εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment