PeristeriNews.gr
Πολιτική

Π. Κουρουμπλής: Το προσφυγικό μοχλός πίεσης για συνδιαχείριση στο Αιγαίο


Τον φόβο ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα για να πιέσουν την Ελλάδα να πάει σε συνδιαχείριση του Αιγαίου  με την Τουρκία, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Ερωτηθείς για τη δήλωσή του σχετικά με τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ο κ. Κουρουμπλής, δήλωσε ότι  η δήλωσή του δεν είναι άστοχη και είναι ιστορικά ακριβής. Για να το αποδείξει παρουσίασε το ΦΕΚ του νόμου 2870/1922, ο οποίος στο Άρθρο 1 απαγόρευε την είσοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα, χωρίς διαβατήριο και μάλιστα νόμιμα θεωρημένο, την ώρα που οι Τούρκοι κατέσφαζαν τους Έλληνες.

Επιπλέον παρουσίασε την αλληλογραφία του Αρμοστή Στεργιάδη με τον πρωθυπουργό Πρωτοπαπαδάκη, που αφορούσε στη διαχείριση των προσφυγικών ροών εκείνη την εποχή.  Ο κ. Κουρουμπλής εξήγησε ότι έκανε την δήλωση για δείξει τον τρόπο που το τότε κράτος αντιμετώπισε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, εννοώντας ότι με τον ίδιο τρόπο το σημερινό κράτος εγκαταλείπει τους νησιώτες.

Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι μπορεί οι ελληνικές κυβερνήσεις να κάνουν ότι μπορούν για την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, αλλά  οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν γιατί  η πιο ισχυρή δύναμη στην ψυχή του ανθρώπου είναι η ελπίδα και αυτή είναι που τον κάνει να φύγει από  την κόλαση που βρίσκεται αναζητώντας κάτι καλύτερο, κι έφερε  ως παράδειγμα το Τείχος του Βερολίνου.

Όπως είπε, «βλέπουμε την Ευρώπη πώς λειτουργεί. Το ζήτημα πλέον έχει ξεπεράσει την κυβέρνηση, η οποία αντιδρά σπασμωδικά, προσπαθώντας να περιορίσει το ζήτημα σε πέντε νησιά. Γιατί δεν επιτάσσει εκτάσεις σε όλους τους Δήμους της χώρας; Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το μοιραστούμε όλοι μαζί. Η κυβέρνηση το διαχειρίζεται με μικροκομματική σκοπιμότητα. Σου λέει να τα βάλω με όλους τους Δήμους της χώρας; Ας τα βάλω με πέντε της περιοχής αυτής. Για μένα ο κ. Μητσοτάκης  πρέπει να αναγνωρίσει ότι τον έχει ξεπεράσει το πρόβλημα. Δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει.  Όσα κλειστά κέντρα κι αν κάνουμε, από τη στιγμή που από τη μια μεριά  η Τουρκία χρησιμοποιεί τους ανθρώπους αυτούς για να πιέσει την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, και από την άλλη μεριά η Ευρώπη λέει έχω κλειστά σύνορα, εμείς πρέπει να πούμε ότι δε θα διαλύσουμε τη χώρα. Γιατί, αν ως το καλοκαίρι έρθουν ακόμα 100 χιλιάδες άνθρωποι ξέρετε τι θα γίνει; Θα γονατίσουν τον Ελληνικό Λαό και θα μας σύρουν σε συνδιαχείριση του Αιγαίου.  Εκτιμώ ότι αυτές είναι οι  δεύτερες σκέψεις που γίνονται και στην Αμερική και στην Ευρώπη. Γιατί μόνο με τη συνδιαχείριση ο Ερντογάν θα σταματήσει τις ροές».

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την άποψη ότι  ο πρωθυπουργός πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να συμφωνήσουν σε κοινή στάση της Ελλάδας στο ζήτημα.

«Πιέζουν αυτοί την Ελλάδα; Πρέπει και η Ελλάδα να αρθρώσει έναν πιεστικό λόγο», είπε ο κ. Κουρουμπλής εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εθνική συναίνεση. Όπως είπε η πρότασή του είναι η Ελλάδα να πιέσει την Ε.Ε. να μεταφέρει τη διαδικασία επιλογής του ασύλου στην Τουρκία  και η χώρα να πάρει στη συνέχεια όσους πρόσφυγες της αναλογούν, με βάση την κατανομή που θα γίνει στις χώρες μέλη της ΕΕ. Διαφορετικά, τόνισε, ότι «η Ελλάδα πρέπει να εξηγήσει ότι αν οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίσουν να κρατούν κλειστά τα σύνορά τους σε πρόσφυγες και μετανάστες τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ότι θα  ανοίξει τα σύνορά της χώρας προς την Ευρώπη. Μόνον έτσι θα πιεστούν οι Ευρωπαίοι».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment