PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά με οικολογική συνείδηση;


Το να μεγαλώνεις σε μια πόλη σαν την Αθήνα όπου ο χώρος πράσινου είναι περιορισμένος και όπου τα μαθήματα διεξάγονται κυρίως σε μια τάξη μπορεί να στερήσει από τα παιδιά μας την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να μάθουν να αγαπούν την φύση και το πράσινο έχοντας οικολογική συνείδηση.

Εκτός όμως από τις ευκαιρίες μάθησης που μπορούν να αποκτήσουν όταν εκθέτουμε τα παιδιά μας στη φύση, η διαδικασία της ανακαλυπτικής μάθησης τους βοηθά επίσης να βελτιώσουν την προσοχή και τη μαθησιακή τους ικανότητα.

Ακολουθούν 4 ιδέες για το πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αγαπά το περιβάλλον και να έχει οικολογική συνείδηση:

1. Ξεκινήστε με τη γειτονιά σας 

Ξεκινήστε με απλές και οικείες εμπειρίες. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω εμπειριών που αποκτούν, όταν είναι πιο άνετα και ασφαλή.

Επομένως, το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι στην παιδική χαρά ή στο πάρκο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας όπως το Βιοκλιματικό πάρκο Χωράφας ή το Άλσος Περιστερίου.

Δώστε τους άφθονο χρόνο να εξερευνήσουν το περιβάλλον, να περπατήσουν – αφήστε τους να μαζέψουν και να παρατηρήσουν φύλλα, λουλούδια, κλαδιά, βράχους κ.λπ.

Επισημάνετε και ονομάστε δέντρα, έντομα, πουλιά και ζώα. Αφήστε τους να τρέξουν, ακολουθώντας τα πουλιά ή απλά να καθίσουν κάτω για να παρακολουθήσουν τα μυρμήγκια να σέρνονται.

2. Ταξίδια στη ​​φύση

Προγραμματίστε τακτικές εκδρομές στη φύση, τη θάλασσα, το βουνό ή ακόμα και στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, σε κάποιο αγρόκτημα της Αττικής ή οπουδήποτε, ώστε να εκτίθενται στα ζωντανά ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Κάντε αυτές τις εκδρομές τακτικά σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους!

Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε πικνίκ και εκδρομές στη φύση αλλά και πεζοπορία ή κάμπινγκ στο βουνό ή τη θάλασσα. 

Μπορείτε επίσης να τους κάνετε δώρο βιβλία με ζώα που τους αρέσουν. Το να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με βιβλία σχετικά με τη φύση και την άγρια ​​φύση καθώς και μικρά παιχνίδια ζώων βοηθούν να προκαλέσουν την περιέργειά τους για αυτά.

Τους ενθουσιάζει ακόμα περισσότερο όταν τα βλέπουν ζωντανά μπροστά τους όταν επισκεφτούμε τον ζωολογικό κήπο ή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. 

3. Αφήστε τις εμπειρίες να τα διδάξουν

Επικεντρωθείτε σε αυτό που ενδιαφέρει τα παιδιά σας προκειμένου να νιώσουν ενθουσιασμό με κάθε δραστηριότητα.

Βγείτε στη φύση και παρατηρήστε παρέα, φέρνοντάς μαζί σας με εργαλεία πειραματισμού και διερεύνησης. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε πολύ ακριβό εξοπλισμό αφού κατά πάσα πιθανότητα θα λερωθεί από τη χρήση.

Προτιμήστε οικονομικά “εργαλεία” , όπως μεγεθυντικό φακό, κιάλια, κουβά, φτυάρι ή κάμερα για τα μεγαλύτερα παιδιά, ένα σημειωματάριο καθώς και τα χρώματα ζωγραφικής τους, τα οποία βρίσκουμε συνήθως σε χαμηλές τιμές σε κάθε σουπερμάρκετ όπως μπορούμε να δούμε στο φυλλάδιο Lidl, στο Σκλαβενίτη στο τμήμα με τα σχολικά ή ακόμα και στο Jumbo. 

Ενθαρρύνετέ τους να παρατηρήσουν τα πράγματα που βλέπουν και να τα ηχογραφήσουν, να τα σχεδιάσουν, να γράψουν τα ονόματά τους.

Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ καλύτερα μέσω της ανακάλυψης και δραστηριοτήτων που έχουν ως έναυσμα την προσωπική τους έμφυτη περιέργεια ενώ ο δικός μας ρόλος είναι περισσότερο του διαμεσολαβητή παρά του δάσκαλου. Αφήστε τα να λερωθούν καθώς εμπλέκουν τις αισθήσεις τους για να εξερευνήσουν τη φύση γύρω τους. Τα ρούχα πλένονται εύκολα, οι εμπειρίες όμως θα αποτυπωθούν στο μυαλό τους για πάντα. 

4. Αφήστε τα να ακολουθήσουν το δικό σας παράδειγμα

Τα παιδιά μας μαθαίνουν καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Γίνεται πολύ εύκολο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αγαπούν το περιβάλλον εάν παρατηρούν ότι το κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε αλλά και το κατά πόσο ενδιαφερόμαστε για τη φύση γύρω μας θα πυροδοτήσει την αγάπη και του παιδιού μας για τη φύση. 

Οι γονείς θα πρέπει λοιπόν να φροντίζουν και να σέβονται το περιβάλλον και να γίνουν με τον τρόπο αυτό παράδειγμα προς μίμηση από τα παιδιά τους μέσα από απλές καθημερινές πράξεις όπως τη σωστή απόρριψη των σκουπιδιών στο σπίτι και εκτός σπιτιού, την ανακύκλωση και τη φιλική στάση απέναντι στα ζώα.

Μπορούμε επίσης να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να εκτιμούν τη φύση, εξοικονομώντας ενέργεια στο σπίτι, κλείνοντας το φως, αλλά και κλείνοντας τη βρύση. Ας αφήσουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι όταν μπορούμε και ας περπατήσουμε ή ας πάρουμε όλοι μαζί τα ποδήλατα. Τι καλύτερο από μια οικογενειακή βόλτα έξω στον καθαρό αέρα ένα όμορφο καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο! 

Μικρά πράγματα όπως αυτά θα κάνουν τα παιδιά μας να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον αλλά και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του πλανήτη μας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αξεσουάρ και συσκευές που μας είναι απαραίτητα για λόγους υγείας

Peristeri News

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Leave a Comment