PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πώς θα γίνεται η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


Δυνατότητα συμμετοχής με το νέο ή το παλαιό σύστημα.

Τις δύο εγκυκλίους με τις οποίες δίνονται αναλυτικές πληροφορίες για υποψηφίους – μαθητές και αποφοίτους – που θα επιλέξουν το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αυτό δηλαδή που θα ισχύσει για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020, ή για αποφοίτους που θα προτιμήσουν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ειδικότερα, οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ (δηλαδή Γ΄ ημερησίου, Γ΄ τριετούς εσπερινού και Δ΄ τετραετούς εσπερινού), εφόσον επιθυμούν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν υποχρεωτικά με το νέο σύστημα, ενώ οι απόφοιτοι ημερήσιου ή εσπερινού μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν αν θα συμμετάσχουν με το παλαιό ή με το νέο σύστημα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και η επιλογή μόνο ενός επιστημονικού πεδίου. Αντίθετα, βασικά χαρακτηριστικά του παλαιού συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα για όλους τους υποψηφίους, τα Λατινικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η δυνατότητα επιλογής ενός ή δύο πεδίων με τέσσερα ή πέντε μαθήματα. Τέλος, τα δύο συστήματα, παλαιό και νέο, έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κλπ.

Όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, αυτοί υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και εφεξής (δηλαδή από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 και εφεξής), η εισαγωγή των υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων Λυκείου) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ με το νέο σύστημα, καθορίζεται στο άρθρο 100 του ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα άρθρα 165 και 166 του ν.4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄).

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει ανά περίπτωση για μαθητές και αποφοίτους που θα εξεταστούν με βάση το ΝΕΟ σύστημα.

Για όσους αποφοίτους επιλέξουν το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα, τι ισχύει αναφέρεται σε άλλη, ανάλογη εγκύκλιο.

Με νεώτερη εγκύκλιό του, το υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει τους υποψήφιους για τον τρόπο, τη διαδικασία και το χρονικό διάστημα υποβολής της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, η οποία θα γίνει εντός του Μαρτίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Peristeri News

Έγιναν δύο συλλήψεις μετά τον εμπρησμό στα Εξάρχεια

Peristeri News

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Leave a Comment