PeristeriNews.gr
Οικονομία

Πώς θα γίνει η εκκαθάριση ασφαλιστικών οφειλών του 2019


Τη διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, οι οποίες προέκυψαν από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 για περισσότερους από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1.

Πιο συγκεκριμένα, από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 προέκυψαν χρεωστικά σημειώματα σε συνολικά 800.343 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες -μεσοσταθμικά πάνω από 1.300 ευρώ στον καθένα- τα οποία έπρεπε να πληρωθούν σε δύο δόσεις, στο τέλος Νοεμβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου.

«Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, θα κατατεθεί τροπολογία εντός της εβδομάδας, βάσει της οποίας οι δύο δόσεις γίνονται πέντε, για να διευκολυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, με το χρεωστικό υπόλοιπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Επ’ ευκαιρία, υπενθύμισε μάλιστα, ότι με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αίρεται η διασύνδεση μεταξύ του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών και του εισοδήματος, κάτι το οποίο μετέτρεπε το ασφαλιστικό σε φορολογικό.

Ερωτηθείς δε, για τα αναδρομικά (σ.σ. αφορά τις μειώσεις κύριων και επικουρικών της περιόδου 2012-2015) που δικαιούνται οι κληρονόμοι των συνταξιούχων, ξεκαθάρισε ότι η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα. «Η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική και δεν θα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία».

Τι συμβαίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις

Την ίδια ώρα, ειδική αναφορά έκανε και στις εκκρεμείς συντάξεις, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για μία παθογένεια πολλών δεκαετιών και διαβεβαιώνοντας ότι η μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», η οποία ήδη εφαρμόζεται στις δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες των συντάξεων -χηρείας και των αγροτών- δίνει οριστική λύση.

Τόνισε παράλληλα, ότι ακολουθείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή της, ενώ υπογράμμισε ότι απ’ αυτήν την εβδομάδα και σε μηνιαία βάση πλέον, θα δημοσιοποιείται υποχρεωτικά ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων και των νέων αιτήσεων για έκδοση σύνταξης, καθώς και ο αριθμός των συντάξεων που απονέμονται.

Στις 21/12 το Δώρο Χριστουγέννων

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο Δώρο Χριστουγέννων των εργαζόμενων, οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς αναστολής εργασίας, διαμηνύοντας ότι θα καταβληθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου του 2020.

«Το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος» επεσήμανε, παρότι διευκρίνισε ότι το κράτος θα καταβάλει τη συνεισφορά του στις πληττόμενες επιχειρήσεις σε μεταγενέστερο επίπεδο.

Όσον αφορά την τηλεργασία, τέλος, προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι το 8ωρο και το 40ωρο παραμένουν θεμέλιοι λίθοι του εργατικού δικαίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment