PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Πώς θα ανοίξουν μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και θερινά σινεμά


Για ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας και στον πολιτισμό έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξειδικεύοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη του κλάδου, των δημιουργών και των εργαζομένων.

«Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας», είπε προσθέτοντας πως ο πολιτισμός δεν υπήρξε ποτέ η εξαίρεση για την κυβέρνηση και πως όλα τα μέτρα ακολουθήθηκαν οριζόντια. Τόνισε επίσης την ανάγκη δομικών αλλαγών για τη θωράκιση του κλάδου, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του και την προστασία των εργαζομένων.

Στήριξη των εργαζομένων

Μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι:

  • Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί και οι εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15.02.2020 έως και την 29.02.2020. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ μετά από δήλωσή τους στην ΕΡΓΑΝΗ.

Εντάσσονται και καλύπτονται επίσης αναδρομικά και:

  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότεους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα από 15.03.2020 έως και 20.04.2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15.05 μετά από δήλωση του στην ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα και με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.
  • Όσοι από 1.06.2019 έως την 1.03.2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό θα λάβουν 800 ευρώ.
  • Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Μενδώνη με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι για όλες τις παραπάνω κατηγορίες συνεχίζεται η στήριξή τους και τον Μάιο, συμπληρώνοντας πως συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τους μισθωτούς και απασχολούμενους του πολιτισμού και των εργαζομένων στον κλάδο.

Ανακοίνωσε τη στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης με επιχορήγηση απευθείας από το ΥΠΠΟΑ, 2,5 εκατ. ευρώ.

Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών

Η υπουργός εξήγγειλε τη λειτουργία από τις 13/05 ειδικής πλατφόρμας στην ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο και μετεξέλιξή του σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ.

Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του Πολιτισμού με διαφάνεια έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η κ. Μενδώνη δεν απέκλεισε μάλιστα αν χρειαστεί να υπάρξει και νέο αναπτυξιακό πακέτο για τον χώρο του Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο.

Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των χώρων Πολιτισμού 

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των χώρων Πολιτισμού η κ. Μενδώνη είπε ότι από 18 Μαΐου 2020 ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι και ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα. Από την 1η Ιουνίου ξεκινά η λειτουργία των θερινών κινηματογράφων και από 15 Ιουνίου των Μουσείων. Από 15 Ιουλίου θα επιτραπούν τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους.

Επισήμανε πάντως πως όλα εξαρτώνται από την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης και πως τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς και το χρονοδιάγραμμα θα αναπροσαρμόζεται.

Οι νέοι κανόνες λειτουργίας

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, θα ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα προστασίας εργαζομένων και κοινού και θα τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. «Και στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία και σε όλες τις εκδηλώσεις θα είμαστε σε διαβούλευση και τη στιγμή που θα πρέπει θα έχουμε καθορίσει και την προσέλευση και την έξοδο και θα έχουμε ορίσει τις θέσεις που πρέπει να βρίσκεται ο κάθε καθήμενος ή ο κάθε όρθιος θεατής» είπε.

Ειδικότερα για τους αρχαιολογικούς χώρους σημείωσε πως θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα, θα υπάρχει σύσταση για τη χρήση προστατευτικής μάσκας και αντισηπτικού και θα τηρούνται οι ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής.

Σε ό,τι αφορά τα Μουσεία, η υπουργός διευκρίνισε πώς θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 2 μέτρων. Θα επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα και θα συνόσταται επίσης η χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Θα τηρούνται ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής αλλά και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου για το κοινό.

Για τα θερινά σινεμά είπε ότι θα ισχύει όριο πληρότητας στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και ότι επίσης θα υπάρχει σύσταση για χρήσης μάσκας και αντισηπτικού και θα οριστούν ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής. Παράλληλα θα υπάρχει μέριμνα για ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Αναφορικά με την έναρξη των προβών και των γυρισμάτων κινηματογραφικών παραγωγών είπε πως θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις και σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός, αλλά και να γίνονται απολυμάνσεις πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας / γυρίσματος. Τα είδη ατομικής προστασίας που συστήνεται να χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι είναι προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα (στις πρόβες). Ειδικοί κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται και για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.

Για τα ζωντανά θεάματα η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι τα άτομα –με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Θα ισχύει όριο πληρότητας 40%, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων. Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου και θα συνίσταται και σε αυτή την περίπτωση η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

Όπως σημείωσε η υπουργός, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες. Επιπλέον το υπουργείο σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς του θα διοργανώσει σε αρχαιολογικούς χώρους 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα.

Απάντηση στην κριτική περί καθυστερήσεων

Η υπουργός απέρριψε την κριτική περί «καθυστερήσεων» στην ανακοίνωση των μέτρων στήριξης του κλάδου, θυμίζοντας ότι από τις 2 Απριλίου η κυβέρνηση παρουσίασε το αναπτυξιακό πακέτο ύψους 15 εκατομμυρίων και είχε μιλήσει τότε και για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Αναφέρθηκε επίσης στην ποικιλομορφία των εργασιακών σχέσεων στον χώρο του Πολιτισμού και για τον λόγο αυτό υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις με στόχο να καλυφθεί όσο το δυνατόν ευρύτερος πληθυσμός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Η ημέρα των ερωτευμένων σε ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ

Peristeri News

Leave a Comment