PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πώς δρούσε το κύκλωμα που μετέφερε κοκαΐνη από τη Λ. Αμερική με ιστιοπλοϊκά


Πολυμελή εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα που εμπλέκεται στη δια θαλάσσης μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, με ιστιοπλοϊκά σκάφη από τη Νότια Αμερική προς διάφορους προορισμούς της παγκόσμιας αγοράς ναρκωτικών, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές των ΗΠΑ (DEA) και του Εκουαδόρ.

Σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις, την Τρίτη και την Τετάρτη, σε Ελλάδα κι Εκουαδόρ, συνελήφθησαν εννέα μέλη της, ηλικίας από 23 έως 63 ετών. Πρόκειται για τρεις Έλληνες (63χρονο, 42χρονο και 41χρονο) κι έξι αλλοδαπούς που εντοπίστηκαν στο Εκουαδόρ, όπου είχε μεταβεί για τον σκοπό αυτόν αξιωματικός της Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Συνολικά κατασχέθηκαν, 382 κιλά κοκαΐνης στο Εκουαδόρ εντός ιστιοφόρου, ενώ στην Ελλάδα ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Για την πλήρη αποδόμηση του κυκλώματος προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή κι αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων.

Ειδικότερα, αναπτύχθηκε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) και τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ. Στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεσή τους. Παράλληλα, προέκυψε ότι η εν λόγω εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, λάμβανε αυξημένα μέτρα και επινοούσε τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της.

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα:

  • σε πρώτη φάση αποκαλύφθηκε η δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών δια θαλάσσης με ιστιοπλοϊκά σκάφη, με έδρα το Εκουαδόρ. Τα εδρεύοντα εκεί μέλη είχαν συνεργούς και στην Ελλάδα, που αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους κι εξαρτήματα αναγκαία για τον πλου, καθώς και την ανεύρεση πληρωμάτων,
  • περίπου προ διμήνου, εξακριβώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος στο Εκουαδόρ, καθώς και ιστιοπλοϊκό σκάφος το οποίο ανήκε στην εγκληματική οργάνωση κι αποτελούσε το μέσο μεταφοράς της κοκαΐνης και
  • ταυτοποιήθηκαν και στην Ελλάδα οι συνεργοί των μελών της οργάνωσης στο εξωτερικό, όπως και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν επιφορτιστεί με τον εξοπλισμό των σκαφών, τον εφοδιασμό τους με εργαλεία και βοηθητικούς χώρους, καθώς και την αναζήτηση πληρωμάτων, τον καθορισμό του προορισμού και τον συντονισμό εν γένει της επικείμενης μεταφοράς.

Από τους τρεις Έλληνες που συνελήφθησαν, ο 63χρονος κι ο 41χρονος ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, την οργάνωση, τη χρηματοδότηση και τη μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Άμεσος συνεργάτης τους ήταν ο 42χρονος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers).

Η αστυνομία, που συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης για την αποκάλυψη και άλλων πτυχών της, εκτιμά ότι από την παράνομη αυτή δράση του το κύκλωμα προσδοκούσε να αποκομίσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, κατά περίπτωση για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του νόμου περί όπλων και της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, οι τρεις Έλληνες συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα

Peristeri News

Δήμος Αθηναίων: Διαψεύδει τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου στον Εθνικό Κήπο

Peristeri News

Ο δράστης δεν γνώριζε την κοπέλα που μαχαίρωσε στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment