PeristeriNews.gr
Οικονομία

Πως θα υπολογίσετε το Δώρο Πάσχα


Καθώς μετράμε αντίστροφα για το Πάσχα, το Δώρο είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις αλλαγές που επήλθαν σε πρώτη φάση με το Ν.4093/2012 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΙ) δικαιούχοι του δώρου Πάσχα, είναι οι εργαζόμενοι με μισθό ή με ημερομίσθιο στον Ιδιωτικό Τομέα καθώς και οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ.

Ωστόσο, δε λαμβάνουν «Δώρο Πάσχα», οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι Συνταξιούχοι, σε εφαρμογή των διατάξεων του Μνημονίου. Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, αν και σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένοι εργοδότες δύναται να το καταβάλλουν και νωρίτερα.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου ,την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2018 – 30 Απριλίου 2018, δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους, το δώρο Πάσχα.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Εάν, λοιπόν, η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2018 – 30 Απριλίου 2018 δικαιούνται οι εργαζόμενοι να λάβουν μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβονται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβονται με ημερομίσθιο.

Στην περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνει αναλογικό τμήμα δώρου.

Αυτό υπολογίζεται ως εξής: Για εργαζόμενο αμειβόμενο με μισθό, λαμβάνει το ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας σχέσης εργασίας. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Αντιστοίχως, το δώρο Πάσχα λαμβάνουν και οι επιδοτούμενοι άνεργοι, οι οποίοι είναι επιδοτούμενοι άνεργοι λαμβάνοντας επίδομα τακτικής ανεργίας την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως και 30 Απριλίου για το 2018. Φέτος το δώρο Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα από τον ΟΑΕΔ.

Όσον αφορά τους άνεργους του ΟΑΕΔ το δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Το δώρο Πάσχα, ισούται με μισό επίδομα τακτικής ανεργίας, δηλαδή 180€. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment