PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πυρά Ερντογάν κατά Γαλλίας για τη Συρία


Νέο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει η Τουρκία, αυτή τη φορά κατά της Γαλλίας, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αντιδρά στη δέσμευση του Παρισιού να υποστηρίξει συριακές δυνάμεις, των οποίων ηγείται η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν, σε ομιλία του νωρίτερα την Παρασκευή, επιτέθηκε στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οποίος διαβεβαίωσε την Πέμπτη τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την υποστήριξη του Παρισιού στην προσπάθεια κατά του Ισλαμικού Κράτους και στη σταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη στάση Μακρόν «εντελώς λάθος» και προειδοποίησε ότι «η Γαλλία δεν θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας όταν γεμίσει τρομοκράτες» εξαιτίας της πολιτικής της.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, σε μήνυμά του στο Twitter, επισήμανε ότι «αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας», σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε ότι η Γαλλία δεν θα κάνει ένα τόσο παράλογο βήμα».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν απέρριψε εξάλλου οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και των SDF στη Συρία, οι εκπρόσωποι των οποίων έγιναν δεκτοί την Πέμπτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Βιτρίνα»

Ο κ. Μακρόν συνάντησε για πρώτη φορά αντιπροσωπεία στην οποία περιλαμβάνονταν οι YPG, η πολιτική τους πτέρυγα PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), καθώς και Σύροι χριστιανοί και Άραβες αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του κατά του PKK και την αφοσίωσή της στην ασφάλεια της Τουρκίας, ωστόσο πρότεινε έναν διάλογο μεταξύ Άγκυρας και SDF.

«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία έχει στόχο την προώθηση ενός διαλόγου, επαφών ή μιας μεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας μετά την πρόσκληση του Παρισιού.

Η Τουρκία θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η αραβική συνιστώσα των δυνάμεων αυτών αποτελεί μόνον βιτρίνα που έχει στόχο να προσδώσει μια κάποια νομιμότητα σε μια δύναμη στην οποία κυριαρχούν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, οι οποίες συνδέονται με το Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, μετά τη συνάντηση με τον κ. Μακρόν, ο Κούρδος αξιωματούχος Χάλεντ Εϊσά, μέλος του PYD που εκπροσωπεί την περιοχή της βόρειας Συρίας στο Παρίσι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να αποστείλει περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να προωθήσει μια διπλωματική λύση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment