PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πρώτα τα ελληνόπουλα στον εθισμό του Internet


Η Ελλάδα βρίσκεται παγκοσμίως στις πρώτες θέσεις εθισμού ανηλίκων στο Διαδίκτυο, ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται ο εκφοβισμός των εφήβων (cyber bulling), ο διαδικτυακός τζόγος, η απάτη, οι κίνδυνοι για την υγεία του εφήβου.

Η Ελλάδα βρίσκεται παγκοσμίως στις πρώτες θέσεις εθισμού ανηλίκων στο Διαδίκτυο, ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται ο εκφοβισμός των εφήβων (cyber bulling), ο διαδικτυακός τζόγος, η απάτη, οι κίνδυνοι για την υγεία του εφήβου.

Το Διαδίκτυο, που περιλαμβάνει φυσικά και το Facebook, εγκυμονεί κινδύνους για τον ανυποψίαστο καταναλωτή ή τον έφηβο, διαπίστωσε η Επιτροπή της Βουλής για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών της με εμπειρογνώμονες.

Ο πρώτος προσκεκλημένος της επιτροπής, ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας Μανώλης Σφακιανάκης, ζήτησε με επίταση αλλαγές στη νομοθεσία, που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση απειλών κατά της ζωής ή της σεξουαλικής αξιοπρέπειας των πολιτών με άρση του απορρήτου των επικοινωνιών όποτε χρειαστεί, καθώς κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα απαγορεύεται.

Οπως ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης, η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να αποτρέψει 219 αυτοκτονίες εφήβων, αλλά όχι και να παρέμβει ενάντια στο cyber bulling – τις απειλές εναντίον εφήβων και τον εκφοβισμό τους.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, ο Κωνσταντίνος Σιώμος αναφέρθηκε σε στατιστικές που καταγράφουν αξιοσημείωτους ρυθμούς αύξησης του διαδικτυακού τζόγου από ανηλίκους (μόνο στο νησί της Κω σημειώθηκε αύξηση 16% το 2010, όπως ανέφερε), αλλά και του ίδιου του εθισμού τους (30% αντίστοιχα). Ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε και σε ιατρικές μελέτες που διακρίνουν αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα των εθισμένων στο Διαδίκτυο χρηστών.

Η επικεφαλής της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» Αρτεμις Τσίτσικα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η πρώτη αιτία που θα μπορούσε να οδηγήσει έναν ανήλικο σε παθολογική συμπεριφορά στο Διαδίκτυο είναι σήμερα τα online παιχνίδια. Υπήρξαν περιπτώσεις παιδιών που είχαν καταχραστεί ακόμη και την πιστωτική κάρτα της οικογένειάς τους». Υπερβολές παρουσιάζονται και στην ενασχόληση των μαθητών με το Facebook -φαινόμενο που αφορά και τα δύο φύλα εξίσου-, ενώ καταγράφεται και ο κίνδυνος αγοράς μέσω Διαδικτύου ουσιών που δεν έχουν την έγκριση του ΕΟΦ.

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας διατηρεί δύο τηλεφωνικές συμβουλευτικές γραμμές, χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Γονείς και έφηβοι μπορούν να καλούν στα 80011 και 80015 για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν» ανέφερε η κ. Τσίτσικα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Παραλύει την Τετάρτη η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Peristeri News

Μετατίθεται επίσημα η αργία της Πρωτομαγιάς

Peristeri News

Ποιες περιοχές θα πληγούν από καταιγίδες τα επόμενα 24ωρα

Peristeri News

Leave a Comment