PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πρόωρες εκλογές προκηρύσσει ο Ζόραν Ζάεφ


Σε πρόωρες εκλογές προσφεύγει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μετά το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Αυτό που προτείνω είναι η οργάνωση άμεσων πρόωρων εκλογών, προκειμένου εσείς, οι πολίτες, να λάβετε την απόφαση για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Πρόσθεσε δε, ότι «είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της Ε.Ε.». «Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω, ότι το ίδιο νιώθει όλος ο λαός» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος.

Γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι την Κυριακή, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, αλλά και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να συζητήσουν από κοινού τα επόμενα βήματα.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις επέρχονται λίγες ώρες μετά το γαλλικό «βέτο» στην έναρξη των διαβουλεύσεων για την είσοδο των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Και αυτό διότι ο πρωθυπουργός Ζάεφ είχε επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτό ήταν, άλλωστε, και το βασικό κυβερνητικό αφήγημα, στο πλαίσιο της εκστρατείας πειθούς για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απογοήτευση σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον

Την απογοήτευσή τους για το ευρωπαϊκό «όχι» εξέφρασαν την Παρασκευή τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος» της Ε.Ε.

Απογοητευμένη δήλωσε και η Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο του State Department να διαμηνύει ότι «είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε την ισχυρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια των δύο χωρών».

Γιατί αντιδρά το Παρίσι

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία του αδιεξόδου αποτέλεσε η γαλλική στάση, με τον πρόεδρο Μακρόν να μην συναινεί στην ένταξη τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Αλβανίας, κάτι το οποίο είχε διαφανεί και το προηγούμενο διάστημα.

Το Παρίσι φέρεται να αντιδρά στην ευρωπαϊκή διεύρυνση, επικαλούμενο την ανάγκη ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης της Ε.Ε. και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Βέβαια, ενστάσεις φαίνεται ότι διατηρεί και για την επιτευχθείσα πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο πεδίο της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment