PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Πρόσκληση για περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών



Στο Σταθμό Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης» στον Δήμο Χαϊδαρίου
από τον Πρόεδρο της Κοινοφελής Επιχείρησης Δήμου Χαϊδαρίου Τάσο Λυμπέρη

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου μας, στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλει για την ενημέρωση και την υλοποίηση δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, ζήτησε και πέτυχε την ενεργό συνδρομή και τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της στρατηγικής μείωσης των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μέσω στοχευμένων δράσεων, εκπονήθηκε από τον καθηγητή και Διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών και Περιβάλλοντος κο Μ. Πετράκη ειδική μελέτη για τη ρύπανση στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Η μελέτη αυτή ήδη συζητήθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας και σας έχει ήδη αποσταλεί, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το δεδομένο ότι το Χαϊδάρι, παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, λόγω της γειτνίασής του αφ’ ενός με τις βιομηχανικές μονάδες του Θριασίου πεδίου, και της αυξημένης αφ’ ετέρου κυκλοφορίας των οχημάτων στις δύο εθνικές οδούς που το διασχίζουν, η Κοινωφελής μας Επιχείρηση ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και πέτυχε τελικά την έγκριση της εγκατάστασης ενός κινητού σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη μας, για ένα έτος.

Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ έχει δεσμευτεί να εξετάσει και το δεύτερο αίτημά μας, που αναφέρεται στην ένταξη της πόλης μας εφεξής σ’ ένα σταθερό δίκτυο σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει από το επόμενο έτος, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Η εγκατάσταση του εν λόγω κινητού σταθμού, για τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στο Δήμο Χαϊδαρίου, πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου 2010, από ειδικούς επιστήμονες και τεχνικούς, στο 1ο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου μας (Δάσος).

Με τον κινητό αυτό σταθμό καθίσταται δυνατή πλέον η παρακολούθηση των οξειδίων του αζώτου (ΝΟ,ΝΟ2,ΝΟΧ), του όζοντος (Ο3), των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), του μονοξειδίου του άνθρακα (CO), του διοξειδίου του θείου (SO2) και των υδρογονανθράκων (CH4, NMHC, THC) καθώς επίσης και της θερμοκρασίας, της διεύθυνσης και της ταχύτητας του ανέμου, της υπάρχουσας υγρασίας, καθώς και του όγκου της βροχόπτωσης στην περιοχή.

Τα πρωτογενή δεδομένα, θα αποστέλλονται επεξεργασμένα από ειδικούς επιστήμονες του ΥΠΕΚΑ στο Δήμο, σε μηνιαία βάση. Προτείνουμε, λοιπόν, στους εκπαιδευτικούς, που είναι υπεύθυνοι για τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων, να περιλάβουν στο πλάνο των εκπαιδευτικών τους εκδρομών και μία επίσκεψη στο χώρο, όπου είναι εγκατεστημένος ο εν λόγω σταθμός.

Εμείς, από την πλευρά μας θα φροντίσουμε να υπάρχει εκεί εξειδικευμένος επιστήμονας, που θα εξηγήσει τη χρησιμότητα του σταθμού στην περιοχή μας και θα αναλύσει επί πλέον τα δεδομένα στοιχεία που υπάρχουν κυρίως για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Σε σκουπιδότοπους έχουν μετατραπεί σημεία στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό (pics)

Peristeri News

Ο Σάκης Κατσούλης νέος πρόεδρος στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Ορίστηκε η νέα διοίκηση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Peristeri News

Leave a Comment