PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πρόληψη και Αντιμετώπιση Παιδικών Ατυχημάτων: Ο ρόλος της οικογένειας


Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Περιστερίου «Οδοιπορικό» σε συνεργασία με το τμήμα Νοσηλευτικής Β’ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας υλοποίησαν το πρόγραμμα: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Παιδικών Ατυχημάτων: Ο ρόλος της οικογένειας».

Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Περιστερίου «Οδοιπορικό» σε συνεργασία με το τμήμα Νοσηλευτικής Β’ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας υλοποίησαν το πρόγραμμα: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Παιδικών Ατυχημάτων: Ο ρόλος της οικογένειας».

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από το Νοέμβριο του 2010 έως τον Μάρτη του 2011 και απευθυνόταν σε νέους γονείς οι οποίοι επιθυμούσαν να ενημερωθούν για θέματα πρόληψης και προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών, καθώς και για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ατυχήματος.

Τα ατυχήματα είναι πάρα πολύ συχνά στα παιδιά κάτω των 15 ετών. Η έντονη δραστηριότητα μαζί με την υπερβολική περιέργεια που έχουν για να ανακαλύψουν τον κόσμο που τα περιβάλλει τα οδηγούν πολλές φορές σε επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους ενέργειες. Όταν οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις αρκετά συχνά αισθάνονται αδύναμοι να αντεπεξέλθουν.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος διάρκειας 4 συναντήσεων οι γονείς είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες αντιμετώπισης καταστάσεων άμεσης ανάγκης, όπως για παράδειγμα είναι οι πτώσεις, οι δηλητηριάσεις, τα τροχαία, τα εγκαύματα, οι μικροτραυματισμοί κα.

Στην δεύτερη φάση του προγράμματος διάρκειας 8 συναντήσεων οι γονείς κλήθηκαν να διαπραγματευθούν με βιωματικό τρόπο ζητήματα που σχετίζονται με το παιδικό τραύμα και τη φροντίδα του, με τη διαχείριση του πανικού σε δύσκολες καταστάσεις και τη σημασία της ψυχραιμίας, με την επικοινωνία που αναπτύσσεται στην οικογένεια και την επίλυση συγκρούσεων καθώς και με τη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης στην παιδική ηλικία.

Οι συναντήσεις της ομάδας ήταν δίωρες, πραγματοποιήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση και έδωσαν την ευκαιρία στους γονείς να μοιραστούν τους προβληματισμούς, τους φόβους και τις ανασφάλειες που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, καθώς και να βρουν τις δικές τους απαντήσεις σε θέματα που είναι κοινά και αφορούν κάθε ελληνική οικογένεια.

Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι συμμετέχοντες καταδεικνύει τη σημασία τέτοιων παρεμβάσεων που στοχεύουν στην υποστήριξη των γονέων στον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο τους.

Συντονίστριες του Προγράμματος ήταν η κα Λέα Ευσταθίου, Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος και η κα Άννα Τζάκου, Κοινωνιολόγος, μέλη της επιστημονικής ομάδας του Οδοιπορικού.

Από το τμήμα Νοσηλευτικής Β’ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας συμμετείχαν υπό την εποπτεία της κας Γεωργίας Φούκα, Προϊσταμένης Νοσηλευτικής Β’ οι νοσηλευτές: κος Θεόφιλος Παπαναστασίου, κα Δέσποινα Παππά, κος Ιωάννης Ρεκούμης, κος Τζανής Πολυκανδριώτης, κα Μαρία Πιγκούλη και κος Γεώργιος Ταλαδιανός.

Η συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης με το Τ.Ε.Ι. Αθήνας αποδείχτηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική και δημιουργική και στόχος είναι να πραγματοποιούνται τέτοιες πρωτοβουλίες προκειμένου να υποστηρίζεται πολύπλευρα η σύγχρονη ελληνική οικογένεια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Δήμου Περιστερίου “Οδοιπορικό”, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ. 210-5786888, Δευτέρα–Παρασκευή 9.30- 13.30.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στη φυλακή ο Ιρακινός που μαχαίρωσε την 22χρονη στην Ερμού

Peristeri News

Τροχαίο δυστύχημα με αυτοκίνητο στο Σκαραμαγκά

Peristeri News

Πόσο κοστίζει φέτος το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Peristeri News

Leave a Comment