PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πρόεδρος Αξιωματικών Πυροσβεστικής: Δεν μπορώ να διανοηθώ αυτόν τον διάλογο


Για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» που προκάλεσε αντιδράσεις και πολιτική «θύελλα» μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Βιντζηλαίος.

«Και εγώ δεν πίστευα ούτε στα μάτια μου, ούτε στα αυτιά μου» ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», ότι: «Ξέρετε κάτι, οι Έλληνες πυροσβέστες όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδείξει -εκτός από την όποια αποτελεσματικότητα που μπορούμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας- έχουν αποδείξει ότι αγωνιζόμαστε για τις ζωές των ανθρώπων, για το κοινό καλό. Αγωνιζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας. Αγωνιζόμαστε εκεί που όλοι φεύγουν».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί δίνουμε και τη ζωή μας, έχουμε εκατόμβες νεκρών».

Ερωτηθείς για τις σοκαριστικές αποκαλύψεις, ο κ. Βιντζηλαίος απάντησε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά για ποιο λόγο έγινε ό,τι έγινε από τη στιγμή που υπάρχει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, από τη στιγμή που υπάρχουν όλα τα στοιχεία», ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο γίνανε όλα αυτά. Είμαι εξοργισμένος με αυτές τις πρακτικές».

«Δεν μπορώ να διανοηθώ αυτόν τον διάλογο ακόμη και τώρα που τον έχω ακούσει», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την ίδια ώρα εξήγησε ότι «συνδικαλιστικά είχαμε μια συνεργασία σχετικά καλή όπως με όλους τους αρχηγούς. Δεν μας είχε μιλήσει ποτέ έτσι όπως μίλησε στο συνάδελφο» είπε αναφορικά με τον πρώην αρχηγό του Σώματος, υπογραμμίζοντας πως «ποτέ δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ο Έλληνας αξιωματικός έχει δώσει έναν όρκο να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη, τιμάει τα γαλόνια του».

Τέλος, σχετικά με τα προσκόμματα στη διάρκεια της έρευνας είπε:

«Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Από ό,τι ξέρουμε, έχουν πάει στο 199 έχουν πάρει τις συνομιλίες, τους δίσκους έχουν πάρει τα πάντα», καταλήγοντας πως «οτιδήποτε λέει ο καθένας θα το αποδείξει το ορθόν των λεγομένων τους».

«Θάψ’ τα. Δεν χρειάζεται πανικός»: Διάλογοι – φωτιά για το Μάτι προκαλούν αντιδράσεις

«Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα α… σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. (…) Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στα ‘πα. Για να ξυπνήσεις». Aυτά φέρεται να είπε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στον αξιωματικό που ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, όπως αποκαλύπτει στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδας «Καθημερινή».

Σε σημερινό της ρεπορτάζ, η εφημερίδα αποκαλύπτει στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του ανακριτή που έχει αναλάβει την υπόθεση, κάνοντας παράλληλα λόγο για προσπάθεια να «θαφτεί» η υπόθεση.

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, ισχυρίστηκε πως μεταφέρει εντολές από την τότε πολιτική ηγεσία.

Στη διαδικτυακή της έκδοση, η εφημερίδα παρουσιάζει και τα ηχητικά ντοκουμέντα ορισμένων εκ των συνομιλιών που συμπεριλαμβάνει στο ρεπορτάζ της -ένα θέμα που έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις.

Σε ανακοίνωσή του νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις.

Υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη

Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος για να μην προχωρήσει με την πραγματοσύνη που είχε αναλάβει φαίνεται πως δεχόταν ο αξιωματικός.

Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, φέρεται να τον προέτρεψε να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Μάλιστα, όλα αυτά φέρεται να τα έλεγε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυριζόμενος ότι ακολουθούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας.

Ο πραγματογνώμονας έδωσε λεπτομερώς τις συνομιλίες «φωτιά» με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, σε μία συνάντηση που είχαν ο Βασίλης Ματθαιόπουλος φαίνεται πως τον εκβίασε και τον απείλησε:

«Πού πας εσύ να δείξεις ικανότητες με τα θηρία, με 100 νεκρούς. Πού πας ρε;» του είπε.

«Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε» φαίνεται να του ξεκαθάρισε.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας τους φαίνεται να τον προέτρεψε να «θάψει τα έγγραφα» που δεν έχουν κοινοποιηθεί: «Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν… και θάψ’ τα. Με ηρεμία, δεν χρειάζεται πανικός».

«Αυτός έκανε τη δουλειά του, εγώ τη δική μου»

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του.

«Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνη Φούσα, ο πραγματογνώμονας έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη πριν από περίπου ένα χρόνο για τις απειλές που έχει δεχτεί: «Yπήρξαν απειλές σοβαρές και για αυτό έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχει επιμεληθεί η δικαιοσύνη. Είχε δεχτεί απειλές σχετικά με το καθήκον, απειλές είχαν σχέση με την πραγματογνωμοσύνη και με τα αίτια της πυρκαγιάς και τους υπευθύνους και της μεγάλης καταστροφής».

Απάντηση της Γεροβασίλη στο δημοσίευμα

Η Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον.

Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Δύο πυροτεχνουργοί του στρατού ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αντιτρομοκρατική

Peristeri News

Leave a Comment