PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Πρωτοβουλια για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής


Στο ΚΥΒΕ Περιστερίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση της επιτροπής

H πρώτη ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση της επιτροπής πρωτοβουλίας για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου σε αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΥΒΕ Περιστερίου.

Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση από την επιτροπή για τις νέες τεράστιες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θέλει η κυβέρνηση να εγκαταστήσει στον χώρο του ΧΥΤΑ.

Τονίστηκε πως ο τρόπος διαχείρισης που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση είναι ο πιο ακριβός και ο λιγότερο φιλικός στο περιβάλλον.

Τονίστηκε πως υπάρχουν σήμερα άλλοι εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης που είναι πιο αποτελεσματικοί , πιο μικρής κλίμακας, πιο αποκεντρωμένοι και πιο φιλικοί στο περιβάλλον. Μιας διαχείρισης στηριγμένης στην υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, ιδιαίτερα, στις σημερινές συνθήκες της κρίσης.

Μιας διαχείρισης που ενώ είναι πιο οικονομική, ταυτόχρονα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων και δημιουργεί νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μιας διαχείρισης στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των εργολάβων. Ακολούθησε πλούσιος διάλογος και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή η εγκατάσταση των νέων εργοστασίων και για το μεγάλο θέμα του εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η επιτροπή κατέθεσε πρόταση τεσσάρων σημείων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, η οποία έγινε αποδεκτή και είναι η εξής:

1) Καμιά νέα μονάδα στον χώρο της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ Φυλής. Ούτε μονάδα βιοξήρανσης 700.000 τόνων ούτε δεύτερο ΕΜΑΚ 400.000 τόνων. Ούτε πιλοτική μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας όπως προτείνει ο ΕΣΔΚΝΑ και ο Ηλέκτωρ, ούτε μονάδα καύσης που πιστεύουμε πως προετοιμάζουν.

2) Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και κλίμακα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν για ταφή για όσο διάστημα λειτουργεί η εγκατάσταση σαν χώρος τελικής διάθεσης.

3) Επανεξέταση και επανασχεδιασμός της λειτουργίας υφιστάμενων εγκαταστάσεων. (ΕΜΑΚ, μονάδα αποτέφρωσης νοσοκομειακών κλπ) .

4) Ένταξη της ευρύτερης περιοχής σε ειδικό πρόγραμμα απορρύπανσης και περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης.

Στην συγκέντρωση τονίστηκε η ανάγκη να πάρουν στα χέρια τους οι πολίτες της δυτικής Αττικής αυτή την υπόθεση για να σταματήσει αυτό το απίστευτο οικολογικό και οικονομικό έγκλημα.

Αποφασίστηκε επίσης η επόμενη εκδήλωση της επιτροπής να γίνει στα Άνω Λιόσια σε χώρο και χρόνο που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πρωτοβουλία για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Τηλ. Επικοινωνίας: Ν. Σακούτης 6979766813, Π. Τερζόγλου 6972255222 Αλ. Πουλιάσης 6944847774, Θ. Μπιζάς 6937037936, Κ. Βάβουλας 6944288194. E-mail Επικοινωνίας: protoboulia.ditikon@gmail.com

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Σάκης Κατσούλης νέος πρόεδρος στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Ορίστηκε η νέα διοίκηση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Peristeri News

Νέος Πρόεδρος του ΑΣΔΑ ο Τσίρμπας – Το παρασκήνιο με Παχατουρίδη

Peristeri News

Leave a Comment