PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πρωτοβουλία για μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης


Η ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τα Επιμελητήρια της χώρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την  ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης,  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε πρόταση μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, «σήμερα κάνουμε μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να μπορούν τα χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν επιδότηση, να χρησιμοποιούνται για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι ο άνεργος έχει την επιλογή, είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας, είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει».

«Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση, καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν, θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για τρεις μήνες. Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε το χώρο της εργασίας» εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία, όπως είπε, στο παρελθόν δεν είχαν συνδεθεί σωστά με τις ανάγκες της αγοράς, ενώ τόνισε ότι πλέον η κατάρτιση συνοδεύεται με εγγυημένη απασχόληση για τουλάχιστον έξι μήνες. Προανήγγειλε επιπλέον την υλοποίηση ενός σχετικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα.

Από την πλευρά του, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, όχι μόνο να αντιμετωπιστεί το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

«Έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, καθώς η προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε, κυρίως, την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία. Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν τη δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές», είπε ο υπουργός Εργασίας.

ΓΣΕΒΕΕ: Προς θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας

«Η πρωτοβουλία και το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που αφορά στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινείται προς της θετική κατεύθυνση», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), διευκρινίζοντας ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό το μέτρο για τη μείωση της ανεργίας και την αναβάθμιση της δραστηριότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

«Σε κάθε περίπτωση η ΓΣΕΒΕΕ θα είναι και στο άμεσο μέλλον σε επαφή τόσο με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και με την πρόεδρο του ΟΑΕΔ για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων πιλοτικών ενεργειών, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την απασχόληση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», συμπλήρωσε η Συνομοσπονδία.

Σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα προώθησης που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

«Πιο συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις εάν προσλάβουν έναν άνεργο ο οποίος λαμβάνει επίδομα ανεργίας μπορούν να επιδοτηθούν για τη θέση απασχόλησης με ποσό ίσο με το ύψος του επιδόματος ανεργίας για διάρκεια 12 μηνών» πρόσθεσε η ΓΣΕΒΕΕ και συνέχισε, περιγράφοντας τις προϋποθέσεις για να είναι σε θέση μια επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα:

  • Να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση προσωπικού τρεις μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος
  • Να διατηρήσει το άνεργο άτομο που προσέλαβε για διάστημα τρεις μηνών μετά τη λήξη της επιδότησης.

Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί πιλοτικά και για ένα αριθμό 10.0000 ανέργων, συμπλήρωσε η ΓΣΕΒΕΕ.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έκρηξη από γκαζάκια στην είσοδο κολλεγίου στον Ταύρο

Peristeri News

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Leave a Comment