PeristeriNews.gr
Οικονομία

Προϋπολογισμός 2011: ένα σχέδιο προς αναθεώρηση


Μετά το Ε.Β.Ε.Α. και η Ε.Σ.Ε.Ε. δεν βλέπει με καλό μάτι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης με αφορμή τη δημοσίευση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2011 προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις:

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου μελετά με ιδιαίτερη προσοχή το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή με σκοπό τη σύνταξη ολοκληρωμένου υπομνήματος.

Τα μηνύματα που εκπέμπει ο νέος Προϋπολογισμός σκορπίζουν εύλογες ανησυχίες.

Αντανακλούν μια αγωνιώδη προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος μέσω νέων φόρων 6,7 δις, εκ των οποίων 5,3 δις προέρχονται από νέα μέτρα και 1,4 δις από την απόδοση των φόρων που επιβλήθηκαν το 2010, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται πρόνοιες για το ζωτικής σημασίας ζήτημα της ανάπτυξης.

Από την πρώτη ανάγνωση, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έδωσε βάρος στην αύξηση των εσόδων.

Η ταμειακή λογική που διέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνεται σε μια σειρά από δείκτες όπως: η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, η επιβολή φόρου πολυτελείας, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία.

Κυρίως, όμως, επικεντρώνει στα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης που θα είναι αυξημένα κατά 7,6% και στην έκτακτη εισφορά χρήσης στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις που αναμένεται να φέρει στα ταμεία του Δημοσίου ένα δισ. ευρώ.

Μας ανησυχεί, ιδιαίτερα, η μείωση μισθών και συντάξεων και η πρόβλεψη για διατήρηση υψηλού πληθωρισμού.

Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε ζωτικής σημασίας μεγέθη για την υγεία της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.

Ειδικότερα, η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης οδηγεί σε ασφυξία τις εμπορικές επιχειρήσεις και πλήττει γενικότερα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η αύξηση της ανεργίας επιτείνει το παραπάνω φαινόμενο και απειλεί να αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μπορεί οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος και της επιχειρούμενης αύξησης των εσόδων εν μέρει να εκπληρωθούν, ταυτόχρονα όμως προοιωνίζουν ένα ζοφερό μέλλον για τη ζητούμενη αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.

Έχουμε την πεποίθηση ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους στόχους που θέτει ο νέος Προϋπολογισμός.

Πρέπει να αντιληφθεί τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Τρόικα ότι η δεξαμενή των Μικρομεσαίων έχει αδειάσει.

Τέλος, είμαστε πεπεισμένοι ότι το σχέδιο του Προϋπολογισμού θα υποπέσει σε αστοχίες και εκ των πραγμάτων θα υποστεί στην πορεία πολλές αναθεωρήσεις».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment