PeristeriNews.gr
Πολιτική

Προσφέρει την επιχορήγηση των 500.000 ευρώ στο ΕΚΠΑ το Ποτάμι


Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιστρέφει το Ποτάμι την επιχορήγηση που έλαβε πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Tην απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην συνάντηση φίλων του Ποταμιού που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Χυτήριο της Ιερά Οδού.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, εδώ και μέρες ήταν σε συνεννόηση με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο για να μεταφερθούν την ερχόμενη εβδομάδα 500.000 από τα ταμεία του Ποταμιού στα ταμεία του Πανεπιστημίου. Η χορηγία προβλέπει ότι όλο το ποσό θα διατεθεί σε υποτροφίες νέων επιστημόνων που έχουν εκπονήσει ή ολοκληρώνουν διδακτορική διατριβή έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ.

Η επιλογή του ΕΚΠΑ, όπως επισημαίνεται, έγινε όχι μόνο γιατί είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας αλλά και γιατί δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις για την συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. Αιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με αποτέλεσμα κάποιοι από τους διδάκτορες να καταφεύγουν στο εξωτερικό.

Η απόφαση για την χορηγία έχει την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Διαχείρισης του Ποταμιού αλλά και των στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Πριν την οριστικοποίηση της απόφασης το Ποτάμι ζήτησε την γνώμη του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χορηγία είναι απολύτως μέσα στα πλαίσια  του νόμου και των ορίων δράσης ενός επικεφαλής πολιτικού σχηματισμού. Πόσο μάλλον που τα λεφτά κατευθύνονται σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εν ευρεία εννοία δηλαδή «επιστρέφουν» στο Δημόσιο.

Όπως αποκαλύφθηκε στην συνάντηση στο Χυτήριο, δεν είναι η πρώτη φορά που το Ποτάμι προχωράει σε χορηγίες. Μικρότερα ποσά έχουν δοθεί σε δράσεις που αφορούν την βελτίωση της ζωής παιδιών με αναπηρία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν τα ανακοινώναμε όμως γιατί θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι κάνουμε χορηγίες για να κερδίσουμε δημοσιότητα και τελικά ψήφους», είπε χθες το βράδυ ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στην συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και πολλοί φίλοι που πήραν τον λόγο, στήριξαν την κεντρική απόφαση, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

  • «Είμαστε όλοι εθελοντές στην πολιτική»
  • «Είμαστε όλοι υπερήφανοι για την προσφορά και την ηθική του Ποταμιού»
  • «Με τα 500.000 θα έχουμε και εμείς μια μικρή έστω συμβολή στην προσπάθεια να περιοριστεί η φυγή εγκεφάλων στο εξωτερικό».
  • «Το Ποτάμι ακόμη και τώρα που δεν είναι στην Βουλή δείχνει τον άλλο δρόμο της Πολιτικής»
  • «Το κλασικό μοντέλο της πολιτικής που θέλει τους αρχηγούς και την ηγετική ομάδα να ζουν από τα έτοιμα, δεν ταιριάζει με τι αξίες και την αισθητική του Κινήματός μας».

«Κανείς ποτέ στο Ποτάμι δεν αμείφθηκε για την συμμετοχή του», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «έχουμε τις δουλειές μας και όσοι δεν τις έχουμε θα τις βρούμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε  αργόσχολοι και γραφειοκράτες που θα αμειβόμαστε από το κομματικό ταμείο για να κατεβάζουμε ιδέες».

Το ποσό της χορηγίας αντιστοιχεί ουσιαστικά στα 450.000 που έλαβε ως κρατική χρηματοδότηση το Ποτάμι στις 21 Ιουνίου (15 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές). Το συνολικό ποσό που διατέθηκε τότε στα κόμματα ήταν επτάμισι εκατομμύρια ευρώ.

Ερωτώμενος ο Σταύρος Θεοδωράκης από φίλους αν αυτό σημαίνει και την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και των άλλων κεντρικών οργάνων ακούν και συζητούν όλες τις απόψεις και εντός του φθινοπώρου θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment