PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Προστατεύστε το κατοικίδιό σας από την Αλσχάιμερ


Η καθημερινή βόλτα κάνει καλό όχι μόνο στο δικό σας εγκέφαλο αλλά και στου σκύλου σας!

Η καθημερινή βόλτα κάνει καλό όχι μόνο στο δικό σας εγκέφαλο αλλά και στου σκύλου σας! Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Νόσου Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Carl Cottman, λέει ότι η συχνή άσκηση κρατά υγιείς τους εγκεφάλους και τις καρδιές τόσο των δίποδων όσο και των τετράποδων.

Η νόσος Alzheimer χτυπά τους ανθρώπους. Τα ζώα μας όμως μπορεί να πάθουν κάτι παρόμοιο, που λέγεται αντιληπτική δυσλειτουργία (cognitive dysfunction-CD). Όπως και το Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, η αντιληπτική δυσλειτουργία αυξάνεται όλο και περισσότερο στα κατοικίδια.

Πάντα υπήρχε. Αλλά πλέον τα ζώα μας ζουν περισσότερο, μαθαίνουμε περισσότερα και μπορούμε να εντοπίσουμε το σύνδρομο πιο εύκολα, λέει ο επικεφαλής κτηνίατρος Gary Landsberg σε εταιρία κτηνιατρικής τεχνολογίας στο Οντάριο.

Το σύνδρομο χτυπά τόσο σκύλους όσο και γάτες και μερικά συμπτώματα είναι:

1) Αποπροσανατολισμός και σύγχυση του ζώου. Για παράδειγμα, να προσπαθεί να μπει από λάθος σημείο στο σπίτι και όχι απ την πόρτα απ’ όπου έμπαινε πάντα.
2)Αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως να κοιμάται πολλές ώρες ενώ ήταν ένα πολύ δραστήριο ζώο.
3)Διαταραχές ύπνου:γάτες που ουρλιάζουν αντί να κοιμούνται και σκύλοι που μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα χωρίς προφανή λόγο.
4)Ατυχήματα τουαλέτας στο σπίτι (αφόδευση-ούρα) που δεν έκανε ποτέ πριν.

Ο κτηνίατρος Nicholas Dodman λέει ότι η διάγνωση της αντιληπτικής δυσλειτουργίας γίνεται με τον τρόπο του αποκλεισμού. Δηλαδή, πρώτα ελέγχεται το ζώο από τον κτηνίατρο για τυχόν ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η μείωση της όρασης κλπ. Αυτό που κάνει δύσκολη την διάγνωση είναι ότι πολλές φορές υπάρχει ένα φυσικό πρόβλημα-ασθένεια αλλά ταυτόχρονα και το σύνδρομο CD.

Το σημαντικό είναι να διαγνωσθεί νωρίς το σύνδρομο. Τα πρώτα σημάδια είναι εμφανέστατες αλλαγές στην συμπεριφορά του ζώου που δύσκολα δεν θα παρατηρήσει ο ιδιοκτήτης. Πιο έντονα θεωρούνται μάλιστα στις γάτες.

Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι οι μελέτες ελέγχονται πιο εύκολα στην περίπτωση των σκύλων απ ότι των ανθρώπων που πολλές φορές αγνοούν το πρόβλημα τους ή δεν έχουν κάποιο συγγενή να νοιαστεί γι αυτούς.

Η μείωση της αντίληψης που παρατηρείται στους σκύλους μοιάζει πάρα πολύ με αυτή των ανθρώπων-ασθενών του Αλτσχάιμερ. Σε μία έρευνα, μια ομάδα σκύλων έκανε συγκεκριμένη εκπαίδευση και ασκήσεις, έτρωγε συγκεκριμένη τροφή κατά της γήρανσης και όλα τα σκυλιά έδειξαν βελτίωση παρά την ασθένειά τους! Και στους ανθρώπους μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, η καλή φροντίδα και η άσκηση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment