PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Προσοχή απάτη: Πως επιτήδειοι κλέβουν λεφτά από λογαριασμούς πολιτών


Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος εξιχνίασε υπόθεση απάτης με χρήση κάρτας πληρωμών.

Μετά από καταγγελία ενός πολίτη, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ξεκίνησε έρευνα για νέα απάτη με κάρτα πληρωμών. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο άνθρωπος που έκανε την καταγγελία, άγνωστος ιδιοποιήθηκε παρανόμως και ενεργοποίησε νεοεκδοθείσα χρεωστική του κάρτα και ακολούθως τη χρησιμοποίησε σε συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Ο καταγγέλλων έλαβε τηλεφωνική κλήση από άγνωστο άτομο, που εμφανίστηκε ως υπάλληλος της τράπεζας και με το πρόσχημα ότι η χρεωστική του κάρτα λήγει σύντομα, τον έπεισε να του γνωστοποιήσει τα προσωπικά του στοιχεία, προκειμένου να του αποσταλεί η νέα. Στη συνέχεια ανακάλυψε η νεοεκδοθείσα χρεωστική του κάρτα ενεργοποιήθηκε εν αγνοία του, χωρίς να έχει περιέλθει στην κατοχή του και χρησιμοποιήθηκε για τη διενέργεια συναλλαγών.

Όλα τα παραπάνω έφτασαν Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των καταγγελλομένων και ανακάλυψη των αγνώστων δραστών. Ακολούθησε αλληλογραφία με παρόχους υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου, με το αρμόδιο τραπεζικό ίδρυμα πραγματοποίησης των συναλλαγών, καθώς και με τα εμπλεκόμενα ηλεκτρονικά καταστήματα πραγματοποίησης των διαδικτυακών αγορών.

Ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, των ψηφιακών στοιχείων και των λοιπών δεδομένων, προς διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακρίβωση της εμπλοκής του ημεδαπού στην υπόθεση.

Ειδικότερα, αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) προέκυψαν τα ακόλουθα:

Αρχικά ο δράστης (ή άλλοι άγνωστοι δράστες) αφαιρεί από τα κιβώτια αλληλογραφίας πολυκατοικιών, επιστολές τραπεζικών ιδρυμάτων που περιέχουν νεοεκδοθείσες χρεωστικές κάρτες, λόγω αντικατάστασης – λήξης των παλαιών.

  • Ακολούθως, επικοινωνεί με τους νόμιμους κατόχους των καρτών και προσποιούμενος υπάλληλο της τράπεζας, τους πείθει να γνωστοποιήσουν προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση των καρτών.
  • Στη συνέχεια επικοινωνεί με τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών των τραπεζικών ιδρυμάτων και υποδυόμενος τον πελάτη-κάτοχο των χρεωστικών καρτών, προβαίνει σε ταυτοποίηση των στοιχείων ταυτότητας, με βάση τα στοιχεία που του είχαν γνωστοποιήσει οι νόμιμοι κάτοχοι των καρτών, επιτυγχάνοντας έτσι την ενεργοποίηση των καρτών.
  • Τέλος, χρησιμοποιεί τις χρεωστικές κάρτες για την πραγματοποίηση αναλήψεων από ATM, συναλλαγών με POS, καθώς και για αγορές στο διαδίκτυο.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος του άνδρα υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλλάζει και πάλι το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού – Καταιγίδες στην Αττική

Peristeri News

Έκρηξη από γκαζάκια στην είσοδο κολλεγίου στον Ταύρο

Peristeri News

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment