PeristeriNews.gr
Πολιτική

Προς την Κρήτη πλέει το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»


Τη διώρυγα του Σουέζ αναμένεται να περάσει σήμερα, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» προκειμένου να βρεθεί στην Κρήτη.

Το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ.

Είναι η πρώτη ουσιαστική αμερικανική παρέμβαση μετά την κρίση με την Τουρκία και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς γίνεται σε μια χρονική στιγμή όπου ο συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει σταματήσει.

Είναι δεδομένο ότι με την κίνηση αυτή οι Αμερικανοί θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να παίξουν το ρόλο του «διαιτητή» και φυσικά να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια που θα προσπαθήσει να κάνει η Τουρκία.

Το «Αϊζενχάουερ» πρόκειται για ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο, φόβος και τρόμος των θαλασσών και καμάρι της αμερικανικής ναυτικής δύναμης.

Μπορεί να «κουβαλά» περί τα 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται -κατά το πέρασμά του «Αϊζενχάουερ» από την Κρήτη- να διεξαχθούν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Συγκεκριμένα, αναμένεται να συμμετάσχουν ελληνικά F-16 από την αεροπορική βάση της Σούδας, καθώς και αμερικανικά F-18, τα οποία βρίσκονται πάνω στο αεροπλανοφόρο.

Η εξέλιξη αυτή επέρχεται εν μέσω μιας ιδιαίτερα θερμής περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, μετά και την προκλητική τουρκική Navtex στα ανοικτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πάντως, παρά τις τουρκικές απειλές, το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι στης Αττάλειας, χωρίς προς το παρόν να έχει αποπλεύσει προς την περιοχή της Navtex.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας στενά όλες τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Στο πλευρό της, μάλιστα, παραμένει τόσο η Κύπρος όσο και η Γαλλία, με τον πρόεδρο Μακρόν να στέλνει σαφές μήνυμα προς τη γειτονική χώρα, καλώντας τον Ερντογάν να σταματήσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment