PeristeriNews.gr
Διεθνή

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία – NAVTEX για έρευνες στο Καστελόριζο


Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους η Άγκυρα που σήμερα εξέδωσε νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου -την ίδια περιοχή όπου η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο.

H ΝAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, από σήμερα το πρωί στις 5:00 ενεργοποιήθηκε και η NAVTEX της Πέμπτης για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου από το ναύσταθμο του Ακσάζ, ο οποίος βρίσκεται βορειοανατολικά της Ρόδου.

Τουρκικές ιστοσελίδες προσκείμενες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν το απόγευμα της Κυριακής ότι μέρος του τουρκικού στόλου αναχώρησε από το Γκιολτζούκ.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση με τα πραγματικά πυρά ενώ το μεσημέρι στις 12:00 αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν την κατάσταση που διαμορφώνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι και κατά την ένταση της 21ης Ιουλίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντινος Φλωρος είχε συγκαλέσει το ΣΑΓΕ ώστε να καθοριστούν και αποφασιστούν όλες οι ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία.

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία μας συμφέρει

Για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά και τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας πως με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τουρκικά πλοία κατευθύνονται προς το Καστελόριζο.

Ο Τούρκος υπουργός εξαπέλυσε για πολλοστή φορά «πυρά» κατά της Αθήνας ενώ παράλληλα υποστήριξε πως τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο «δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας».

Ωστόσο υποστήριξε πως «είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Με την εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή» είπε ο Τσαβούσογλου.

«Με την εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή» είπε ο Τσαβούσογλου, και συμπλήρωσε:

«Έτσι όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. κανένας δεν μπορεί να μας πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί οτιδήποτε για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει να κάνει διάλογο».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο «ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

«Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά» είπε κλείνοντας ο ίδιος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment